madenciler ermenek

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürerken, ocakla ilgili ortaya atılan iddialar akıllara "ihmal var mı" sorusunu getirdi. Öte yandan maden ocağının üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

Ermenek ilçesinde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı kaydedildi.

Olayın meydana geldiği sırada işçilerin yemek molasında olduğu ve birden gelen suyun bulundukları yeri kapladığı, suyun tazyikiyle ocağın yukarısına doğru fırlayan işçilerin kurtulduğu, diğerlerinin çıkamadığı belirtildi.

Yakındaki ocakta çalışanlardan adının açıklanmasını istemeyen bir işçi, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasındaydı ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yemek için yukarı çıkmış olsalardı böyle olmazdı" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde bölgeye ulaştı.

Bu sırada ocaktan sağ kurtulanlarla ve çevre maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını. Önlem alınsaydı böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasa'da çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde bir şey çıkmaz" diye tepki gösterdi.

Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi.