Yaklaşık 1 ay önce Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanlığı görevini İlker Aycı ’dan devralan Arda Ermut, seçim sonuçlarının ortaya koyduğu olasılıklarla ilgili yabancı yatırımcılardan kendilerine bir soru ya da endişe iletilmediğini söyledi. “Seçim süreci problemli bir durum olarak algılanmadı, en azından bize bu yönde görüş iletilmedi” diyen Ermut, Türkiye ’de halihazırda bulunan yabancı yatırımcıların daha önce koalisyon dönemleri de gördüklerini, bu dönemlerde ciddi sorun yaşamadıklarını vurguladı. Ermut, seçim sonuçlarını takip eden belirsizlik ortamının sürmesi ve sonuçta da ekonomiye yansımaya başlaması halinde ise yatırımcıların “Ne oluyor?” diye soru sormaya başlayabileceklerini ifade etti.

‘SON ÇEYREKTE 3-4 YATIRIM ANONSU YAPABİLİRİZ ’

Yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye ’ye gelen doğrudan yabancı yatırımda yüzde 20 düşüş yaşadığını anımsatan Ermut, bunun bir nedeninin de seçim sonuçlarını bekleme olabileceğini kaydetti. “Hiçbir zaman açıktan bize böyle bir neden söylenmedi, ama muhtemel” diye konuşan Ermut, eylül itibarıyla doğrudan yabancı yatırımlarda toparlanma beklediklerini, gerçek resmin ortaya çıkacağını söyledi. Yıl sonunda geçen yıl çekilen 12.5 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım tutarına paralel bir sonuç beklediklerini dile getiren Ermut, 3 ya da 4 tane yatırım anonsunu da yılın son çeyreğinde yapmayı öngördüklerini açıkladı. Ermut, Türkiye ’nin doğrudan yabancı yatırımlardan aldığı payın zirveyi yüzde 1.36 ile gördüğünü belirterek, hedefin bu oranı yeniden yüzde 1.5 ’e çıkarmak olduğunu söyledi.

‘17.3 MİLYAR DOLARLIK 191 PROJE MASAMIZDA ’

Arda Ermut, Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak üzerinde çalıştıkları projelerle ilgili de bilgi vererek, “Şu anda kimine biraz kimine çokça dahil olduğumuz 191 proje masamızda. Toplam değer büyüklüğü 17.3 milyar dolar seviyesinde. Sektörel olarak bakıldığında en çok proje enerji üretim ve dağıtımında. En büyüğü 1.2 milyar dolarlık bir proje. Önemli bir değişim proje sahiplerinin Avrupa ’dan Asya ’ya doğru kayma eğilimine girmesi. Proje sayısının yüzde 36 ’sının Avrupa, yüzde 35 ’i Asya ’dan. Yatırım değeri olarak Asya ’dan gelen yatırım projeleri toplamın yüzde 33 ’ünü oluşturuyor. Bu eğilimi daha canlı tutmak için Eylülde Çin ’e roadshow yapacağız” dedi.

DÜNYA YATIRIM AJANSLARINA İKİNCİ KEZ TÜRK BAŞKAN

Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) tarafından 14-16 Haziran ’da Milano ’da düzenlenen Dünya Yatırım Konferansı ’nda Arda Ermut seçilen ikinci Türk başkan oldu. Etkinlikte yeni dönem WAIPA Başkanlığı ve yönetim kurulunun oluşturulması için adaylar üyelerin oylamasına sunuldu ve Ermut başkan seçildi. Başbakanlık Yatırım Ajansı ’nın dönem yardımcıları ise Azerbaycan ve İtalya Yatırım Ajansları oldu. WAIPA 1995 ’te 41 yatırım ajansının mutabakatı ile İsviçre ’de kuruldu. bugün 130 ülkede faal toplam 170 yatırım ajansı WAIPA ’ya üye.

"KUR TAHMİN EDİLEBİLİRLİĞİ BOZUYOR"

Ermut, son 1 yılda kurda yaşanan köklü değişikliklerin yatırımcılar üzerinde etkileriyle ilgili, “Yatırımcı açısından planları yaparken tahmin edilebilirliği bozuyor. Yatırımın vadesini ve fizibilitesini değiştirebiliyor” dedi.