Roubini Global Economics Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Kıdemli Ekonomisti Maya Senussi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2015 yılının ortalarına kadar toplamda 150 baz puanlık bir indirim yapacağı öngörüsünde bulunarak, "TCMB, faiz oranlarını 24 Şubat'ta 75 baz puan kesecek ve 2015'in ortalarına kadar da yeniden bir faiz indirimine giderek 75 baz puan daha düşürecek" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Senussi, açıklanan enflasyon verisinin TCMB Başkanı Erdem Başçı'ya rahat bir nefes aldırdığını aktararak, Başçı'nın daha önce enflasyon verisini gördükten sonra ara toplantıya giderek aksiyon alabileceğini belirttiğini, ancak daha sonra dolar/TL'deki yükselişten dolayı "bariz bir şekilde" faiz indiriminin gerçekleştirilemeyeceği sinyalini verdiğini söyledi.

Senussi, kendilerinin enflasyon verisinin ardından ara toplantının gerçekleşmeyeceğini öngördüklerini belirterek, buna karşın, en nihayetinde enflasyondaki düşüş sürecinin, faiz oranlarının indirileceğini gösterdiğini vurguladı.

TCMB'nin 2015 yılının ortalarına kadar toplamda 150 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı tahmininde bulunan Senussi, şunları kaydetti:

"TCMB, faiz oranlarını 24 Şubat'ta 75 baz puan kesecek ve 2015'in ortalarına kadar da yeniden bir faiz indirimine giderek 75 baz puan daha düşürecek. Ayrıca, 24 Şubat'ta Merkez Bankası'nın borçlanma faiz oranlarında indirime gideceğini sanmıyorum ama sonrası için bir aralık bırakacak. Enflasyonun temmuz ayında yüzde 5,6 ile dip seviyeye gelmesini, daha sonra kademeli bir şekilde yükselerek yıl sonunda yüzde 6,7'ye ulaşmasını bekliyorum. Türk Lirası, enflasyon rakamından faydalanacaktır ama Merkez Bankası'nın kredibilitesi ve bağımsızlığı üzerinde endişeler devam ediyor. Bununla birlikte faiz indiriminden kaynaklı riskler uzakta. Faiz indirimi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını artırmasıyla 2015'in sonlarında ve 2016'nın başında yerini faiz artırımına bırakacak diye düşünüyorum."

Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy de ocak ayı enflasyon verisinin beklenenden yüksek geldiğine işaret ederek, "Hala beklenenden yüksek seviyede bulunan enflasyon ve çekirdek enflasyon verilerinin, beklendiği gibi reel faizlerin pozitife dönmeyeceğini ortaya koymasıyla TL için biraz negatif oldu. TCMB'den gelen güvercin açıklamalar ve daha fazla faiz indirim beklentileri TL için fiyat düşürücü nitelikte. Biz bu doğrultuda, TL üzerindeki baskının devam etmesini ve gelecek haftalarda dolar/TL'de 2,50 seviyelerinin gündeme gelmesini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

- "Başçı, dolar/TL'deki volatiliteyi takip etmek istemiş olabilir"

Oleybet

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland de aylık bazda enflasyon verisinin yüzde 1 puandan fazla gerilerken, yıllık bazda düşüşün yüzde 1'i bulmadığını anımsatarak, "Başçı'nın yüzde 1'lik gerileme ölçütüne işaret etmesi piyasalarda kafa karışıklığına neden oldu. Biz her şeye rağmen olağanüstü toplantının olmasını bekliyorduk. Başçı, olağanüstü toplantıyı iptal ederek dolar/TL'deki volatiliteyi bir müddet takip etmek istemiş olabilir" ifadelerini kullandı.

Hungerland, özellikle faiz koridorunun üst bandında bir indirim olmasını beklediklerini çünkü konut ve tüketici kredileri için bu noktanın referans alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 7,75'ten yüzde 7'ye, gecelik marjinal fonlama oranının yüzde 11,25'ten yüzde 9'a ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,50'den yüzde 5'e inmesini bekliyoruz. Ayrıca muhtemelen önümüzdeki aylarda 3 nedenden dolayı gevşeme göreceğiz. İlki, yaz aylarındaki seçimler nedeniyle politik baskıların artması, ikincisi petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun gerilemesi ve üçüncüsü Fed'in yaz aylarında faizleri artırdığında 'nasıl olsa yükseltilir' düşüncesi. Fed'in faiz artırımı sonrası buna tepki olarak Türkiye gibi ülkeler, kesinlikle faiz oranlarını yükseltmek konusunda baskı hissedecek."

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise enflasyonun yıllık bazda 0,93 baz puan gerileyerek yüzde 7,24 artmasına şaşırdıklarını belirterek, "TCMB enflasyon en az yüzde 1 gerilerse faizleri indireceğini taahhüt etmişti ancak enflasyon istenilen oranda gerilemedi" dedi.

Dolar/TL'deki yükselişin ve bugünkü enflasyon rakamlarının, yarın olağanüstü şekilde gerçekleştirilmesi beklenen Merkez Bankası toplantısının ötelenmesine neden olduğunu kaydeden Maggio, "Başçı, kendi iradesi, piyasa beklentileri ve hala yüksek seyreden enflasyona rağmen faiz oranlarını indirmek zorunda kalabilir" diye konuştu.

Capital Economics'in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson da enflasyon oranlarının beklentilerin bir miktar üzerinde açıklanması nedeniyle olağanüstü toplantının yapılmayacağını, ancak buna rağmen faiz indirimi baskısının devam edeceğini belirterek, bunun Merkez Bankası'nın bu ayın sonunda yapılacak toplantıda faizleri düşürmesi için iyi bir şans olduğunu ifade etti.

Kaynak : AA