Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan Osmanlıca dersi tartışmalarına ilişkin yeni bir açıklama geldi. Osmanlıca dersinin ilk defa konuşulmadığını, Türkiye'nin geçmişte de bu konu hakkında konuştuğunu söyleyen Bakan Avcı, tartışmak isteyenlere ön okuma çalışması yapmayı önerdi.

Nabi Avcı, "Bu Osmanlıca meselesi Antalya ’da başlayan bir tartışma konusu değil. Bunu Türkiye geçmişte de çok tartıştı. Özellik muhalefetimiz ve bazı köşe yazarlarının sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Bakın bir okuma listesi yapalım. MEB Bakanı olarak benim önerim. Bu konuda tartışmak isteyenler bir ön okuma çalışması yapalım.

Peyami Safa ’nın Doğu Batı Sentezi'ni, Atilla İlhan ’ın Hangi Batısı'nı, Mümtaz Turhan ’ın Maarif Davamız, Cemil Meriç ’in Su ülkesi'ni, Şevket Süreyya ’nın Suyu arayan adamını okusunlar. Şuarada alınan kararlardan birisi de okuma kültürünün gelişmesidir. Önce biz uyalım buna. Bu konuyu tartışırken Talat Sait Halman, Cemil Meriç ne demiş onları bir hatırlayalım. Böylece her defasına bu konu ilk defa konuşuluyormuş gibi bazı klişelerden ortaçağ gibi eller aya biz yaya gibi klişelerden bunları daha sakin bir üslupla tartışalım."