Hamdi Çelikbaş - Fransa'daki Louvre Müzesi'ndeki belgelerden formüllerine ulaşılarak üretilen Osmanlı dönemine ait saray kokuları, Avrupa'dan ithal edilen parfümlerin pabucunu dama attı.
     Louvre Müzesi'ndeki Osmanlı dönemine ait belgeler arasında yer alan saray kokularına ait bilgilere ulaşan İstanbul'daki bir firma, elde ettiği formüllerle 12 ayrı kokunun üretimini gerçekleştirdi.
     Firma sahibi Hamza Topal AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu müzede birçok Osmanlı eserinin bulunduğunu, bunların arasında ''saray kokularına ait formüllerin'' de yer aldığını bildirdi.
     Uzun çabalar sonucu müzedeki Osmanlı dönemi kokularına ilişkin detaylı bilgilere ulaştıklarını ifade eden Topal, şu bilgileri verdi:
     ''1850 yılında Osmanlı Devleti Londra'da düzenlenen bir sergiye 40 koku gönderiyor. Bu etkinlikte kokular 83 altın madalya kazanıyor. Kokuların kadınlar tarafından gördüğü ilgi karşısında harekete geçen Fransızlar, formüllerin peşine düşüyor. 1900'lü yıllarda da kokuların formülleri ele geçiriyorlar. Şu anda Louvre Müzesi'nde kokuların formüllerinin yanı sıra içeriğine dair özellikler ve kullanımına dair püf noktaları gibi çeşitli bilgiler yer alıyor.''
     Topal, müzedeki 40 çeşit kokuya ait ancak 12'sinin formülüne ulaşabildiklerini ve yaklaşık 1 yıl önce de üretime başladıklarını anlatarak, erkek ve kadınlar için ürettikleri saray kokularının büyük ilgi gördüğünü bildirdi.
     ''Osmanlı Saray Kokuları''nı isimleri ve formüllerine göre birebir ürettiklerini, hiçbir kokunun içeriğinde alkol bulunmadığını vurgulayan Hamza Topal, kadınlar genellikle kehribar ve baharat aromalı ''Hürrem Sultan'' ve sümbül aromalı ''Harem'' kokularını tercih ettiğini, erkeklerin ise tercihini çam kökü ve afrodizyak katkılı ''Padişah'' kokusundan yana kullandığını söyledi.
     Topal, esans şeklinde sattıkları kokuların gramının 2 lira olduğunu belirterek, ''2,5 gramlık küçük şişeleri 5 liradan satıyoruz. Bu şişeler yaklaşık 3 ay kullanılabiliyor. En büyük şişemiz ise 30 gramdan oluşan ve fiyatı 60 lira'' diye konuştu.
    
     -SARAY KOKULARI VE ÖZELLİKLERİ
    
     Firma tarafından üretimi yapılan kokuların özellikleri ise şöyle sıralanıyor:
     -Padişah Kokusu: Padişahlar tarafından geceleri kullanıldığı belirtilen kokunun etken maddesi çam kökü ve afrodizyaktan oluşuyor. Erkeklere özel kokunun etkileyici özelliği dikkat çekiyor.
     -Yavuz Sultan Selim Kokusu: Çam ve kehribar aromalarının karışımı ile elde edilen koku, keskinliği ile kullanan kişilerin öz güvenini artırıyor. Daha karakteristik ve gizemli bir koku olduğu için Yavuz Sultan Selim tarafından daha çok toplantılarda kullanılıyormuş. Kokunun karşısındakine hükmedici bir etkisi olduğu belirtiliyor.
     -Sema Kokusu: Misk kokusu olarak bilinen koku, Asya'da yetişen özel bir türe sahip ceylanın göbeğindeki yağdan yapılıyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) kullandığı öne sürülen koku, kullananları manevi bir atmosfere sürüklüyor. Osmanlı döneminde de dervişler tarafından kullanılan kokunun vücuttaki kötü enerjiyi attığı ifade ediliyor.
     -Kaptan-ı Derya Kokusu: Nane ve limon özlü olan koku, deniz kokusunu andıran yosunsu bir özelliğe sahip. Rahatlatıcı özelliği ile tanınan koku ortama ferahlık veriyor. Bu koku ise genellikle yaz aylarında kullanılıyor.
     -Lokman Hekim Kokusu: Portakal ve kayısı karışımı bir kokuya sahip olan Lokman Hekim Kokusu, çeşitli meyvelerin özlerinden oluşuyor. Cildi yumuşatan ve sinirleri gevşeten kokunun vücuda dirilik ve gençlik hissi verdiği bildiriliyor. Kokunun Osmanlı döneminde saraydaki hastaların tedavisinde kullanıldığı kaydediliyor.
     -Saray Kokusu: Gül ve lavantadan oluşan Saray Kokusu'nun özellikle padişahların annesi Valide Sultanlar tarafından kullanıldığı ifade ediliyor. Osmanlı döneminde en çok kullanılan kokulardan biri olan Saray Kokusu, yumuşak ve etkileyici bir özelliğe sahip.
     -Sahra-i Cedid Kokusu: Çiçek özlerinden oluşan Sahra-i Cedid'in kokusu çilek kokusunu andırıyor. Afrodizyak etkisi son derece fazla olan kokunun etkisi yoğun bir şekilde hissediliyor.
     -Şehr-i İstanbul Kokusu: Boğaz ve deniz kokusunu andıran limoni bir kokudur. Serinletici ve ferahlatıcı özelliği ile zihin acar ve diri tutar.
     -Cariye Kokusu: Lavanta özlü koku sakinleştirici ve stres alıcı özelliğe sahip. Geceleri yatmadan önce bileklere sürülmesi halinde uyumaya yardımcı oluyor ve vücudu dinlendiriyor.
     -Harem Kokusu: Kadınlar tarafından en çok tercih edilen koku, sümbül aromasıyla çok yumuşak bir etkiye sahip. Günlük yaşamda kullanıma elverişli olan koku, her tende farklı bir can buluyor. Afrodizyak etkisi ile kadınların cazibesini artırıyor.
     -Hürrem Sultan Kokusu: Kehribar ve çeşitli baharatların aromasından oluşan koku, otoriter ve dominant kadınların tercihleri arasında ilk sırada yer alıyor. Koku sahibi kadınlar ''Hürrem Sultan'' etkisiyle, katıldıkları ortamda söz sahibi oluyorlar.
     -Sadrazam Kokusu: Vanilya aromalı kokunun sahibine karşı hoş muhabbet hissi duyulurken, özellikle yöneticiler tarafından tercih ediliyor.