Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile meslek yüksek okullarına sınavsız geçis için basvurular yarın baslıyor. 2007-ÖSS"ye lise son sınıf öğrencileri, lise son sınıfta beklemeli olanlar, orta öğretim kurumlarının dısardan bitirme sınavına girenler, lise mezunları ve orta öğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlar basvurabilecek. Ayrıca durumları bu sartlardan birine uyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da basvuruda bulunabilecekler. Ancak bu adaylar, ÖSS puanlarına göre 2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alacak yüksek öğretim programlarına yerlestirilemeyecek. Lise son sınıfta okuyan öğrenciler, okullarının bağlı olduğu basvuru merkezlerinden ya da mezun durumda olanlar istedikleri herhangi bir basvuru merkezinden içinde 2007 ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan 2007-ÖSYS Kılavuzu"nu 2 YTL karsılığında alabilecekler. 2007-ÖSS"ye basvurulara (sınavsız geçis dahil) iliskin basvurma, sınav, değerlendirme ve yerlestirme ile ilgili kurallar ve islemler 2007-ÖSYS Kılavuzu"nda yer alıyor.

BAªVURU MERKEZLERİ-
Lise müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYS"de basvuru merkezi olarak görev yapacaklar. Ancak aynı adreste birden çok orta öğretim okulunun olduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir basvuru merkezi bulunacak. Sürekli yurt dısında bulunma, hastalık, tutukluluk gibi nedenlerle basvuru merkezine gitme imkanı bulunmayan adaylar basvurularını postayla yapabilecekler. 

Basvurularını mektupla yapacaklar dısındaki adaylar basvuru merkezinden randevu alacaklar. Lise son sınıftakiler okullarının bağlı olduğu basvuru merkezinden, mezun durumdakiler ise istedikleri herhangi bir basvuru merkezinden randevu alabilecekler. Randevu için aday ya da adayın bir yakını basvurabilecek. Adayların ÖSS için 40 YTL, ÖSS ve YDS için 50 YTL sınav ücretini mutlaka yatırmaları gerekiyor. Adaylar randevu gününden en az 2 gün önce sınav ücreti yatıracaklar. Ücretini yatırmayanların basvuru islemi gerçeklestirilmeyecek.
Adayların, kılavuzla birlikte alacakları aday bilgi kontrol formunu da doldurarak, okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor.
Mektupla basvuracaklar, aday bilgi formu ve eklerini bir zarf içine koyarak, basvuru süresi içinde ÖSYM"ye ulastıracaklar.

FOTOĞRAF-
Adayların basvuru merkezine giderken yanlarında doldurulmus sekilde aday bilgi formu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesi, diploma sureti (mezunlar için) ve banka dekontu bulunması gerekiyor. Basvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafını çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, bası açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek sekilde çekilmis bir fotoğraf olması gerektiğinden, basvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları isteniyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değisiklik bulunmaması gerekiyor. Sınav günü salon baskanı fotoğraftan kimlik belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabilecek. Meslek yüksek okullarına sınavsız geçis yapmak isteyen adayların da kılavuzda yer alan kurallara göre basvurularını yapmaları gerekiyor. ÖSS"ye basvuru süresi 23 Martta sona erecek. 

ÖSS, 17 Haziranda, il ve ilçelerdeki 159 merkezde gerçeklestirilecek. Sınav, tek oturumda iki asamalı yapılacak. Üniversitelerin ön lisans programlarını tercih edecek adayların sınavın ilk asamasındaki soruları, lisans programlarını tercih etmek isteyen adayların da ilk asamadaki soruların yanı sıra sınavın ikinci asamasındaki soruları da yanıtlamaları gerekiyor. Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, ÖSS"nin yanı sıra 24 Haziranda yapılacak Yabancı Dil Sınavı"na (YDS) da katılacaklar. Bu yıl ilk defa ÖSS ve YDS basvuruları tek form üzerinden yapılacak.

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMINA KAYIT YAPTIRAMAYACAK ADAYLAR- 

Bir yüksek öğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası verilenler, Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler, iki veya üç yıllık bir yüksek öğretim programını bitirmis olup 4 yıldan daha az süreli bir baska yüksek öğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamıs olanlar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yüksek öğretim programını bitirmis olanlardan askerliğini yapmamıs olan adaylar, 2007 ÖSS"ye katılsalar bile yüksek öğretim programlarına yerlestirilmeyecekler. Bu durumları bilinmediği için yerlestirme ve kayıt islemi yapılanlar ise bundan doğan bütün haklarını kaybedecekler. Bu nedenle bu durumda olan adayların, Türkiye"deki bir yüksek öğretim programına kayıt amacıyla 2007-ÖSYS"ye girmelerinin anlamı bulunmuyor. 

Ancak, iki veya üç yıl süreli bir yüksek öğretim programından mezun olup askerliğini yapmamıs adaylar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yüksek öğretim programına girmek için 2007 ÖSS"ye basvurabilecek.

(Anadolu Ajansı)