Kısa vadede dövizde artıda olan reel sektör de sakin kaldı. Borsa toparlandı

Dış siyasette milli çıkarları doğrultusunda hareket edip her türlü siyasi ve ekonomik saldırıya rağmen diz çökmeyen Türkiye, bir kez daha hedef tahtasına kondu. Mayıs 2013'ten bu yana Gezi Parkı olayları, 17-25 Aralık operasyonu ve FETÖ'nün hain 15 Temmuz darbe girişimine rağmen taviz vermeden yoluna devam eden Türkiye, bu kez ABD'nin vize faaliyetlerini askıya alması ile kuşatılmaya çalışılırken, piyasa tepkisi üzerinden yangını körükleme operasyonu tutmadı. ABD'nin Türkiye'de vize faaliyetlerini askıya alması ve Türkiye'nin buna karşılık vermesinin etkisiyle Asya seansında 3.90 TL'nin üstünü gören dolar, daha sonra 3.71 TL'ye geriledi. TL'deki günlük kayıp yüzde 2.7 oldu.

DÖVİZ HESAPLARI EN YÜKSEK SEVİYEDE

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından dolar satarak TL'ye geçip ülkeyi ekonomik olarak da savunan vatandaşın döviz talebinin olmaması dünkü işlemlere damga vurdu. Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre Türkiye'deki döviz tevdiat hesaplarının büyüklüğü 22 Eylül 2017 itibarıyla 203.9 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketicinin döviz cinsi kredi borcu da sadece 51 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Analistler, döviz ihtiyacı bulunmayan yerli yatırımcının, dün de döviz satışı yaptığını ve yabancının kur oyununa gelmediğini belirtiyor.

ŞİRKETLERİN KISA VADEDE SORUNU YOK

Türkiye'de, 'kriz sevicilerinin' her kur yükselişinde gündeme getirdiği reel sektörün açık pozisyonu da kısa vadede adeta düşman çatlatırcasına artıda bulunuyor. Temmuz sonu itibarıyla reel sektörün döviz açık pozisyonu 211.3 milyar dolar seviyesinde. Bu borcun önemli bir bölümü uzun vadeli. Kısa vadeli döviz pozisyonu ise 3.5 milyar dolar artıda bulunuyor.

KAMU BANKALARI İŞBAŞINDA

ABD piyasalarının kapalı olduğuna dikkat çeken analistler, Londra merkezli bazı fonların panikle pozisyon kapatmaya çalıştığını, bazı fonların ise spekülatif amaçla dolar aldığını vurguladı. Kamu bankalarının dün dolar sattığı kaydedildi.

MERKEZ'DEN 'BURADAYIM' MESAJI

Piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında, Merkez Bankası'ndan da 'sakinleştirici' mesajlar geldi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, döviz likiditesi anlamında herhangi bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi.

BORSADA 'AÇIK' OPERASYON

Özellikle bazı yabancı fonların panik havasını pekiştirmek için yaptığı dolar alımlarına, yerli yatırımcının satışla karşılık vermesi kurdaki yükselişin hızını kesti. Borsada ise açılışla birlikte piyasada moralleri bozmak için yapılan açığa satışlarla yüzde 4.7'lik kayıpla 99 bin 210 puana kadar gerileyen endeks, daha sonra gelen alımlarla toparlandı. İlk iki dakikada 12 hissede devre kesici uygulaması çalıştı. Endeks özellikle yerli yatırımcıların alımlarının etkisiyle günü 101 bin 298 puanla kapatırken, günlük kayıp yüzde 2.73'te kaldı. Öte yandan altının gram fiyatı, 155.7 lira ile tarihi zirvesini görüp, 152.9 liraya geriledi.