ypg

IŞİD'in iki haftadır Suriye'nin kuzeyindeki Kobane kentini ele geçirmek için 3 koldan düzenlediği saldırılar 150 bini aşkın Kürt'ün Türkiye'ye sığınmasına sebep olmuş, Türkiye'den de Kürtler'in Kobani direnişine katılmak için sınırı aşmasıyla dün gerilim artmıştı.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin 'Coğrafi koşullar elverişli değil' diyerek Peşmerge'yi bölgeye gönderemeyeceğini söylemesi üzerine IŞİD militanlarına karşı kenti savunan tek güç PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı güçleri (YPG) oldu.

PYD lideri Salih Müslim'in "IŞİD tanklarına karşı Kalaşnikofla direnemiyoruz" diyerek uluslararası yardım çağrısında bulunmasına Batı'dan karşılık geldi.

ABD önderliğindeki ittifak güçleri dün Kobani'ye 5-10 kilometre ötede mevzilenen IŞİD militanlarının üzerine bomba yağdırdı. Türkiye sınırındaki Alişar Köyü, YPG ile IŞİD arasında çatışmanın en yoğun yaşandığı bölgelerden biriydi. Koalisyon uçakları sabaha karşı Alişar Köyü'ndeki IŞİD militanlarını bombaladı. Sabaha karşı gerçekleşen bombardıman Türkiye tarafından da rahatlıkla görülebildi. El Cezire televizyonu yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre verdiği haberde IŞİD militanlarının bulunduğu bölgelerin koordinatlarının bölgedeki PKK'lılar tarafından koalisyon güçlerine verildiğini belirtti.

Kobani'yi kentini ele geçirmek için saldıran IŞİD militanlarıyla çatışan YPG güçlerine, Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) destek verdi. Çeşitli araçlarla öğleden sonra YGP'lilerin bulunduğu Zorova Tepesi'ne gelen ÖSO güçleriı, IŞİD'i hedef alan atışlar yapmaya başladı.

ÖSO'nun bu desteği sınırın Türkiye tarafında çatışmaları izleyen ve bazıları Suriye'den kaçanların oluşturduğu kalabalık tarafından alkışlandı. Bu arada sınır hattında ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Çatışma sırasında IŞİD militanlarını hedef alan YPG'lilerin kullandığı ve üzerinde doçka bulunan kamyonetin sınıra yaklaşık 200 metre uzaklıkta olduğu ve bu sırada sınır hattında önlem alan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı personel taşıyıcının karşılaşması ilginç görüntü oluşturdu.