cozm

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürece yönelik planlamanın devam ettiğini açıklarken, gözler A takımının çözüm hamlesine çevrildi. 6-7 Ekim olayları nedeniyle kesintiye uğrayan görüşmeler bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında yeniden başlıyor. Buna göre; İmralı heyeti değişmeyecek, çekilme şartsız tamamlanacak PKK Türkiye'deki varlığını lağvedecek ve Kandil'le teknik görüşmeler yapılacak.

İlk kez masada, sürecin sağlıklı ilerlemesi ve demokratik adımların atılması için PKK'nın silahsızlanması konuşulacak. Ankara, çözüm zeminini sağlamlaştıracak adımlar atmaya hazırlanıyor. Sabah'ın haberine göre; Yeni sürecin şifresi de, "İmralı'nın silahlı mücadeleye son" çağrısı olacak. Eylem planı kapsamında 2015 normalleşme yılı olacak. Görüşmede, sürecin tıkanma nedenleri, bu konuda atılacak adımlar ve İmralı'ya ziyaret takviminin netleşmesi bekleniyor.

Geçen hafta yapılan Çözüm Süreci Kurulu toplantısından önemli tespitler çıktı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın eylem planı olarak yürüttüğü çalışmadaki adımlar tarih tarih masaya yatırıldı. Son gelişmelerle güncellenen plana göre atılacak adımlar şöyle:

Yeni bir krizin yaşanmaması için hızlı hareket edilecek. Kobani eylemleri ile büyük yara alan sürece güvenin pekişmesi için toplumsal barış, bütünleştirme vurgusu ön plana çıkarılacak.

Normalleşme aşaması çerçeve yasada öngörüldüğü şekilde yürütülecek. Silah bırakana ekonomik destek sağlanması da bu kapsamda değerlendirilecek.

İmralı görüşmeleri yeniden başlayacak. Dağdan inişi hızlandırması amaçlanıyor. İmralı heyeti değişmeyecek. Heyete Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın eklenmesi talebi dikkate alınacak.

Çekilme kayıtsız-şartsız tamamlanacak. PKK Türkiye'deki varlığını lağvedecek.

Kandil'le teknik görüşmeler yapılacak. Kademeli dönüş programı netleştirilecek. İlk kademe inişleri suça bulaşmayanlar yapacak. Dönüşler yıl sonuna kadar sürecek.

Mevcut yasadaki 'pişmanlık' kelimesinin çıkarılması öngörülüyor. Örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılacak. Silahı bırakıp teslim olmaları için belli bir süre verilecek, bu süre zarfında teslim olanlar hakkındaki yakalama emri kaldırılabilecek.

Silah bırakmayı teşvik eden düzenlemeler yapılacak. Restorasyon adımlarıyla beraber dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler yaşama geçirilecek.

Uluslararası bir kuruluş ya da ülkenin sürece müdahil olmasına izin verilmeyecek. Ancak, Akil İnsanlar Heyeti arasından oluşturulacak bir heyetin bu işlevi üstlenmesi de seçenekler arasında bulunuyor.