PLAKALARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI!

Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 TL ceza verilecek, plaka takılıncaya kadar araç traikten men edilecek!

PLAKANIZ KANUNA UYGUN MU?

29 Ekim 2016 tarihli 29872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 676 sayılı Olaganüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname ile 2918sayılı Karayolları Traik Kanununda asagıdaki önemli degisiklikler yapılmıstır.

A- KHK’ nin 20 nci maddesi ile degistirilen 2918 sayılı Yasanın 23 üncü maddesine göre;

1. Araç tescil belgesi ve tescil plakasının, araç üzerinde uygun durumda bulundurulması zorunludur.

2. Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dısında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilir. Araç bilgileri dogrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç traikten men edilir.

3. Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak sekilde plakasında degisiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verilir. Plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınır. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç traikten men edilir.

4. Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası takılıncaya kadar araç traikten men edilir.

5. Baska bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve araç traikten men edilir. Ayrıca bu kisiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.

B- KHK’ nin 21 inci maddesi ile 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesine eklenen ıkraya göre;

Basılı kâgıtlar ve tescil plakalarının yetkilendirilenler dısında basımını veya dagıtımını yapanlara 10.000 Türk Lirası idari para cezası verilir.

Ayrıca bu kisiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.

Vatandaslarımızın cezaya maruz kalmamaları için hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz.