Goethe Üniversitesi Arap ve İslam Tarihi Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Amerika'yı Kolomb'dan önce müslümanlar keşfetti" ifadeleri üzerine başlayan tartışmalara son noktayı koydu.

 

Dünyaca ünlü akademisyen Fuat Sezgin, yaptığı açıklamada, şu an kullanılan Afrika, Asya ve Avrupa'ya ilişkin tüm dünya haritalarının, Avrupalılar tarafından yapıldığı düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi. Bunların esasında Müslümanlar tarafından yapılan haritalar olduğunu vurgulayan Sezgin, Avrupalıların modern haritaları Müslümanların yaptığını kabul etmemesine rağmen kendisinin bunları delilleriyle ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Artık bunları kabul etmeye başlayanların da olduğunu dile getiren Sezgin, "İslam coğrafyası üzerinde 26 yıl çalıştım ve fikirler geliştirdim. Amerika ’yı Kolomb'dan önce Müslümanların keşfettiğini de kitabımda yazdım" diye konuştu. Prof. Dr. Sezgin, şöyle devam etti;

"Bakın şu kadar söyleyeyim; bu olay coğrafya tarihini bilmeyen insanlar için çok mühim gözüküyor ancak benin içim mühim olan bütün coğrafya, coğrafya ilminin ve bu dünya haritalarının nasıl gelişmiş olmasıdır. Ben 26 sene, aralıksız İslam coğrafyası üzerine çalıştım. Bunu 6 cilt halinde yazdım. Başladığımda ben de Avrupalılar gibi ve bugünkü Müslümanlar gibi elimizde bulunan bütün bu haritaların Avrupalılar tarafında yapıldığını zannediyordum. Dünyaya hakim olan inanç buydu. Bu İslam dünyasında da şimdi hakim olan bir düşünce"

"HARİTA YAPMANIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU UNUTUYORLAR"

Ancak gerçeğe uygun bir haritayı yapmanın ne kadar zor olduğunu unutuyorlardı. Esasında eylem, boylam derecelerine uygun bir harita yapmak çok uzun zaman isteyen bir durum. Mesela İngilizler 18'inci, 19'uncu yüzyıllarda Avustralya'nın haritasını yapmaya başladılar. Bütün deniz kuvvetleri imkanlarıyla bu işle meşgul oldular. Aşağı yukarı Avustralya haritasının dış hatlarını çizebilmek Bahis için 200 seneye ihtiyaçları oldu. Bu konuları münakaşa edenler hiçbir zaman bu zorluğu göz önünde bulundurmadılar. Akdeniz ’in ve ya Karadeniz ’in haritalarını yapmanın çok ciddi bir bilgi gerektirdiğini, enlem boylam derecelerini bilmek gerektiğini, bunun hesaplanmasının çok zor olduğunu münakaşa etmediler."

Müslümanların Amerika'yı yeni bir yer olarak keşfettiklerini ve orada yaşadıklarını vurgulayan Sezgin, " Ben coğrafya tarihçisi olarak, benim için enlem boylam dereceleri ve haritalar önemli, bunlara dayanıyorum. Müslümanların Amerika'ya ulaştıklarına yüzde yüz eminim. Hatta Müslümanların bir kaç yüz sene Amerika'nın haritasını yapmakla uğraştı. O bilgiye ulaşmayı ancak o kadar uzun bir zaman zarfında kazanabildiklerine inanıyorum." ifadelerini kullandı.