Sayıştay Başkanı Recai Akyel, kuruluş yıllarından itibaren Türk kamu yönetim sisteminde önemli bir ağırlığı olan Sayıştayın sahip olduğu bağımsızlık düzeyi, geniş yetkileri, TBMM adına üstlendiği son derece önemli işlevleri ve yargı fonksiyonu ile günümüzde de Anayasal sistemin en temel ve en saygın kurumlarından biri olduğunu ifade etti.
Akyel, Sayıştayın 149. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Sayıştayın 149 yıl önce kamu mali yönetiminin gözetimi ve güçlendirilmesini sağlayacak bağımsız bir yüksek denetim ve yüksek yargı organı olarak ''Divan-ı Al-i Muhasebat'' adıyla kurulduğunu anlattı. Kuruluşundan itibaren denetim ve yargı yetkisini bir arada kullanan Sayıştayın kamu mali yönetiminde disiplin sağlanmasında işler yaptığını belirten Akyel, Sayıştayın 149 yıl önce olduğu gibi bugün de güçlü bir devlet sisteminin en önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetti.
Güçlü ve sağlam bir yönetiminin teminatının denetim olduğunun altını çizen Akyel, ''Yönetimin olduğu her yerde denetim olmak zorundadır. Denetlenmeyen sistemlerin kendilerini geliştirmeleri pek mümkün değildir. Denetim olmadan bir sistemin risklerinden arınması, zaafları ile yüzleşmesi ve etkin çözümler üretmesi beklenemez'' dedi.
Akyel, denetim sistemi zayıfladığı zaman yönetimin de zayıflamaya, yozlaşmaya, hukuktan ve adaletten uzaklaşmaya başlayacağını ifade etti.
Yönetimin hukuka ve etik ilkelere uygun, halkın ortak yararı doğrultusunda, en iyi hizmetleri en doğru şekilde üretebilmesi için bağımsız bir değerlendirmeye her zaman ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Akyel, 149 yıl önce Sayıştayın kuruluşunda etkili olan faktörlerin, bugün de Sayıştay'ın güçlü bir kuruluş olarak varlığını sürdürmesinin temel gerekçelerini oluşturduğunu söyledi.
Recai Akyel, ''Kuruluş yıllarından itibaren Türk kamu yönetim sisteminde önemli bir ağırlığı olan Sayıştay, sahip olduğu bağımsızlık düzeyi, geniş yetkileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına üstlendiği son derece önemli işlevleri ve yargı fonksiyonu ile günümüzde de Anayasal sistemimizin en temel ve en saygın kurumlarından birisidir'' diye konuştu.
Kuruluşunda bağımsız bir statü kazandırılan Sayıştayın günümüzde de sahip olduğu temel değer ve gücünün kaynağının bağımsızlığı olduğunu vurgulayan Akyel, şunları kaydetti:
''Anayasal ve yasal güvencelerle güçlendirilen bu statü, Sayıştayın fonksiyonlarını etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlayan, saygınlığını, tarafsızlığını ve güvenirliliğini güvence altına alan bir işleve sahiptir. Uluslararası denetim standartlarında da belirtildiği gibi bağımsızlığımız, adına denetim yaptığımız parlamento ile güçlü ilişkiler kurmamıza engel değildir. Daha verimli ve kaliteli hizmet üretmeleri ve kendilerini sürekli geliştirmeleri için daha fazla katkı sunmak amacıyla Bakanlıklarla ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yakın işbirliği içerisinde çalışmamıza da engel değildir. Aksine TBMM ile ilişkilerimizin güçlü olması, daha etkin bir denetim ve raporlama için zorunludur. Medyayla, sivil toplumla, tüm kamuoyuyla ilişkilerimizin güçlü olması, daha etkin bir Sayıştay için hayati önemdedir.''
Akyel, akademik dünya ile yakın işbirliği içerisinde bilim dünyasının da denetime ve Sayıştay yargısına ilgisinin artırılması ve bu alandaki araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyerek, ''Zira teori ile desteklenmeyen uygulamaların günün ihtiyaçlarına uygun olması beklenemeyeceği gibi, uygulamadan habersiz teorinin de topluma bir katkı yapması söz konusu olamaz'' dedi.
Dünyadaki gelişmelerin, iyi uygulama örneklerinin, bilgi ve deneyim birikiminin kuruma aktarılması ve gelişiminin hızlandırılması gerektiğini de ifade den Akyel, şu değerlendirmede bulundu:
''Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Sayıştayımızı dünyanın en güçlü, itibarlı ve öncü yüksek denetim kurumlarından birisi haline getirmek için kapsamlı stratejiler geliştirmek ve uygulamaya geçirmek durumundayız.
Bilgi günümüzde en büyük güçtür. Parlamentomuzun, halkımızın ve tüm kurum ve kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretmekle yükümlü olan kurumların başında Sayıştay gelmektedir. Yeni dönemde ürettiğimiz her türlü bilgiyi, kamuoyu ile paylaşmak durumundayız. Bu yasal bir zorunluluk olduğu gibi, çağdaş, hesapverebilir ve saydam bir kamu yönetiminin de temel koşuludur. Dolayısıyla yeni dönemde güçlü, donanımlı, güvenilir bir kurum olma yükümlülüğümüz kadar, kamuoyunu bilgilendiren, ilgili tüm paydaşlarla etkin bir iletişim içerisinde olan bir Sayıştay olmak zorundayız.''
Sahip oldukları yetki ve kabiliyeti Türkiye'nin daha aydınlık ve müreffeh bir geleceğe taşımak için kullanmanın temel sorumlulukları olduğunu belirten Akyel, Sayıştay mensupları olarak, bilimsel ve teknolojik gelişmelerden azami düzeyde faydalanarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.
Sayıştay Başkanı Akyel, gelecek dönemdeki hedeflerinin, daha etkin, daha saygın ve daha güçlü bir Sayıştayın tesis edilmesi olduğunu vurguladı.
Akyel'in konuşmasının ardından Sayıştayda 30 yılını dolduran üyelere plaket verildi. Akyel, Sayıştay mensuplarının yaptığı resimlerden oluşan serginin de açılışını yaptı.