Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, genel seçimlerde AK Parti'nin lider olarak çıkması durumunda ekonomi yönetimi anlamında bir dizi değişiklikler yaşanacak. Ekonomik Sosyal Konsey değişirken, mega projelere takip sistemi gelecek ve bakanlıklar ile üst kurullar birleştirilecek.

Güçlü ekonominin önünde engel olan bazı kurumlara neşter vurulacak, eski Ekonomik Sosyal Konsey'in yapısı değiştirilecek. Ekonominin nabzını tutarak, yasal çalışmalar yürüten güçlü bir yapıya dönüştürülecek. Seçim sonrası ekonomi yönetimi tamamen değişirken, bürokrasi de yeniden şekillenecek. Para politikası kurulunun yapısı değişecek. 

2023'E TAŞIYACAK ADIMLAR
EKONOMİDE UYUMLU YÖNETİM: 


Hükümetin başlattığı reformları sürdürecek güçlü bir ekonomi yapısı oluşturulacak. Ekonomik istikrar ve mali piyasalarda kontrolün devamı için uyumlu yönetim anlayışı ön plana çıkacak. Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK gibi kilit kurumlar da buna uygun hareket edecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI SAHADA: 

Cumhurbaşkanlığı çatısı altında oluşturulan ekonomi birimleri de her bir adımı izleyecek, saha çalışmaları yapacak. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yatırım İzleme Başkanlığı enerji alanlarında aktif rol üstlenecek. Ülke genelinde yapılan yatırımlar, projelerde gelinen noktaları da Yatırım İzleme Başkanlığı takip edecek. Saha çalışması ile elde edilen fikirler, öneriler de raporlaştırılacak.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE: 

Ekonomiyi hedef alan paralel yapının finans ayağı ile mücadele seçim sonrası da sürecek. Ekonomide paralel yapıya hizmet eden şirketler bir bir sistemden ayıklanacak.

MERKEZ'E MERKEZİ NEŞTER: 

Merkez Bankası yapısında da değişikliğe gidilecek. Finans istikrarının yanı sıra büyümeye duyarlı bir yapı kurulacak. Merkez Bankası ile devletin zirvesi yeni dönemde daha sık bir araya gelecek. Sanayicilere daha fazla kredi kullandırılmasının önünü açacak adımlar atılacak. Hem kredi çeşitliliği sağlanacak hem de miktarı artırılacak.

FAİZ DEĞİL ÜRETİM: 

Yeni ekonomi modeli faize değil üretime dayanan ve adaleti ön plana çıkaran bir model olacak. Faize, ranta dayanmayan yeni ekonomi modeli ile sanayi ve bilgi toplumuna geçiş konusunda destekler sürecek.

BÜROKRASİ DE DEĞİŞECEK: 

Aday olan bürokratların yerine vekâleten atamalar yapılırken seçim sonrası bürokrasi de yeniden şekillenecek.

YENİ LİSANSLAR GELİYOR: 

Bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, bazı üst kurullar birleştirilecek, yeni lisanslarla katılım bankacılığına destek sürecek.

ÖNCELİK MEGA PROJELER: 

Mega projeler aralıksız sürdürülecek. Projelerin ilerleyişi gözetim altında tutulacak. Türkiye'yi dünyanın en zengin ülkeleri arasına sokacak Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Köprü gibi projeler tamamlanacak, yenileri yaşama geçirilecek.

PARA POLİTİKASI KURULU: 

Faiz politikası nedeniyle eleştirilerin odağındaki Para Politikası Kurulu'nda üretimden gelen yeni isimler de yer alacak. Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarının kamuoyu ile paylaşılması da gündemde.

VİTRİN YENİLENECEK: 

Seçim sonrası ekonomi bakanlıklarında vitrin yenilenecek. Bakanlıklarda yapısal değişikliklere gidilecek. Örneğin, Ekonomi Bakanlığı güçlendirilecek. İç ve dış ticaretin tek çatı altında toplanması öngörülüyor.

BAKAN YILMAZ: ETKİN BİR YAPI OLUŞTURULUYOR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Ekonomik Sosyal Konsey'in ekonomik ve sosyal alanda etkin bir yapıya kavuşturulması için mevzuat çalışması yaptıklarını söyledi. Bakan Yılmaz, ESK'ya işlerlik kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu yapının amacı hem çalışma hayatı hem ekonomik ve sosyal hayata dair önemli düzenlemelerin, belgelerin, yasa tasarılarının görüşüleceği bir ortamın oluşması. Bu konuda önemli işlevi olacak, hazırlanan tasarıyla oluşacak yapıyla bu işlevi artırılacak" dedi.

Kaynak : Sabah