TÜRKİYE – ISPARTA – EĞİRDİR

Bir genel seçimi daha geride bıraktık. Tabii,gazete manşetleri de hafızalarımıza kazında bu arada. Ne idi o başlıklar?...İsterseniz,ulusal basından birkaç tanesini anımsayalım: “Sultan ezip geçti”, “Menderes’in rekorunu kırdı”, “Sandığın Ustası”

      Dünya basınının ilk değerlendirmeleri ise oldukça ilginçti: Amerikan basını,Ak Parti’nin fakir ve yeni ortaya çıkan Müslüman orta sınıfın oylarıyla fark attığını yazarken,İngiliz basını,Ekonomik Liberalizm ve dindar muhafazakarlığın karışımına vurgu yaparak “”güçlü onay” yorumunu yapıyordu.Bir başka ilginç değerlendirme de Avusturya basınında çıktı: “Erdoğan yeni Anayasa’yı tek başına değiştirmek için gerekli çoğunluğu kaçırdı.Türkler,sınırsız güç sahibi bir sultan istemiyor.”
 

                    …Ve sonuçta,2011’in TBMM tablosu şöyle oluşuyordu:

                     AK PARTİ…….. %49.9……..326 MİLLETVEKİL
                     CHP……………. %25.9…….135           “
                     MHP……………  %13.0……  53            “
                     BDP…………….   %6.6 ……   36            “

                                                    ***
                     Şimdi de Isparta’ya bir bakalım. Isparta halkı, iktidar partisine %53 oranında oy veriyor ve Türkiye geneline %3’lük bir fark atıyordu. 4 milletvekilinin dördünü de almak için çaba harcayan iktidar partisi adayları, tulum çıkarmayı hedeflerken,bu sayının yarısını muhalefete kaptırıyordu.

                    Isparta için seçim öncesi yapılan tarafsız ve objektif seçim tahminlerini,sandık sonuçları da teyit ediyordu. Isparta halkı,Ana muhalefetin adayı,%21.75’le vali ÖNER’i Meclise taşırken, yavru muhalefet de yine idareci,Kaymakam kökenli ve de ressam KORKMAZ’ı yeniden milletvekili yapıyordu…CHP %21.75 oyla, Türkiye ortalamasının %4 altında, MHP ise %19'la Türkiye ortalamasının %6 üstünde oy alıyordu Isparta’dan.
 
                                                      ***
                   Merkez Sağ’da konuşlanmış Liberal Demokratların oylarına sahip çıkamadıkları yorumlarına Isparta seçmeni nasıl yanıt verir bilemem ama,Merkez sağda oluşan boşluğun mutlaka diğer toplumsal güçlere kayacağı da bir gerçektir.Isparta özelinde pastanın,sol toplumsal güçlerle (=Sosyal Demokratlar) Muhafazakar Demokratlar arasında paylaşıldığı apaçık görülmekte…
                   Bir başka gerçeği de söylemek durumundayız.Kimi siyasi gözlemcilere göre,baraj tehlikesi belirdiği için %2-%3 oranında CHP’den MHP’ye oy kaymasının olduğu.

                                                     ***
                  EĞİRDİR’e bir göz atarsak; Eğirdir,İktidar Partisine Isparta’dan daha çok sahip çıktı. AKP %54. Yani; Isparta’dan %1 fazla. CHP ise,%22 ile Isparta ile örtüştüğünü ve de birlikteliğini kanıtlıyordu…MHP ise,Isparta’ya nazaran %2’lik bir oy kaybına uğruyordu Eğirdir’de. MHP:%17.
                 Merkez sağ,sadece Eğirdir’de,sadece Isparta’da değil,Türkiye’de bitmişti.Peki,siyasi yelpaze bunu kaldırır mıydı?...Hayır.Liberal Demokrasinin yaşam hakkının olmadığı,sağ toplumsal güçler arasında Liberal Demokratların sesinin duyulmadığı bir ekonomi-politik ne denli başarılı olabilir di?...Tabii bu sorunun yanıtı,ideolojik değil,prağmatik olmalıydı.

                                                                                                                                                 DEVAM EDECEK…