Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, SHÇEK'in, Türkiye'nin bir onur kurumu olduğunu, yanlış yapanın mutlaka hesabını ödediğini ve ödeyeceğini belirterek, '' Kör kuruşun dahi hesabını, hem yargının önünde hem basının önünde hem kamuoyunda hem de Allah'ın huzurunda vermeye hazırım'' dedi.
Barış, Ankara Sevgi Evleri ve Çocuk Yuvası'nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, kurumlarının, devletin sosyal gereklerini yerine getirmek için korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocuklara ve diğer kesimlere hizmet verdiğini söyledi.
Korunmaya ihtiyacı olup 0-18 yaş grubunda bulunan ve gerektiğinde 25 yaşına kadar ilgili mahkemelerce haklarında korunma-tedbir kararı verilen çocuk ve gençlerin korunmaları, bakım, eğitim, iş ve meslek sahibi yapılarak topluma yararlı bireyler haline getirilmeleriyle ilgili hizmetlerin kuruluş bakımından sürdürüldüğünü ifade eden Barış, ancak her bakımdan sağlıklı çocukluk için en iyi ortamın aile olduğu gerçeğinden hareketle son dönemde çocuk ve gençlik hizmetleri yönünden, ailenin güçlendirilmesi ve aile yanında bakım esaslı uygulamalara ağırlık verildiğini belirtti.
Bu hizmetlerin birincisinin öz aile yanında bakım olduğunu anlatan Barış, ''Çocuklarımız ekonomik sebeplerle kurum bakımına alınmışlarsa, çocuklarımızı ailelerinin yanına döndürüyor ve ailelerine ekonomik ve sosyal destek sağlıyoruz. son 7 yılda kurumumuzda kalan 8 bine yakın çocuk, ailelerinin yanına döndürülmüştür. Şu anda 30 bin çocuğumuzu da kurum bakımına almadan, ailelerinin yanında desteklemeye devam ediyoruz'' dedi.
Ayrıca koruyucu aile hizmeti ve evlat edindirme hizmeti verdiklerini ifade eden Barış, ''Bugüne kadar çocuklarımıza, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında hizmet verilirken, çocuklarımızın yüksek yararı ve sosyalleşmelerinin daha sağlıklı olabilmesi için yeni birimler oluşturulmuştur. Bunlar çocuk evleri, sevgi evleri, koruma ve bakım rehabilitasyon merkezi, bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleridir'' diye konuştu.

-''HERKESİN GÖZÜNÜN SHÇEK'TE OLMASI, BİZİM İÇİN İFTİHAR VESİLESİ''-

SHÇEK'in hassas bir kurum olduğunu, dolayısıyla herkesin gözünün kurumlarının üzerinde olmasının kendileri için iftihar vesilesi olduğunu anlatan Barış, ''Çünkü sadece Genel Müdürlüğümüzün çalışanları değil, bu çocuklar, bu kadınlar, bu özürlüler, bu yaşlılara toplumun her kesimin, her kurumunun yakın ilgi göstermesi gereklidir. Bundan dolayı mutlu oluyoruz'' diye konuştu.
Bir gazetede dün manşetten verilen başlıkta ''Yetimlerin hakkını kimler yiyor'' ifadesinin yer aldığını belirten Barış, şunları kaydetti:
''Bu başlık ve başlığın altındaki bilgiler, ne yazık ki toplumun her kesiminin Sosyal Hizmetlerle yakın ilgisini istismar eden bir görüntü sergilemiştir. Yani yanlıştır, kamuoyunu yanıltıcıdır. Kasten yapılıp yapılmadığı konusunu mahkemeler karara bağlar. Ama haber yanlıştır. Haberin, seçim atmosferi de göz önüne alındığında, SHÇEK'in devrim niteliğindeki müthiş çalışmalarını gölgelemek, eleştirmek niyetiyle kaleme alındığı izlenimini almaktayım.''
Haberde SHÇEK'in Sayıştay denetimine tabi olmadığının belirtildiğini anlatan Barış, ''Kurumumuzun bütün çalışmaları, Sayıştay denetiminin yanı sıra Devlet Denetleme Kurulunun, Başbakanlık Teftiş Kurulunun, ihale işlemleri Kamu İhale Kurumu'nun incelemelerine açıktır. Ayrıca gerekli incelemeler Kurum içi İç Denetim ve Teftiş Birimlerince de yapılmaktadır. Aynı zamanda bütün kuruluşlarımızda gönüllü çalışmalar yoluyla halkın gözetimi, çalışmalarımızı dinamik kılmaktadır'' dedi.
Kurumda performans denetiminin de yapıldığını bildiren Barış, ''Kanuni zorunluluktur, yapmak zorundayız ayrıca'' dedi.

-''ÇOCUKLARA AYLIK HARCANAN PARA 1980 LİRA''

Haberde ''kurum bakımında bulunan çocukların aylık maliyetine'' yer verildiğini ifade eden Barış, şöyle devam etti:
''Üniversite hocası olan, profesör olan bir insanın SHÇEK'in stratejik planının hedef bölümünden almış olduğu rakamı, mevcut 12 bin çocuğumuza bölüp, kurumda bir çocuğa harcanan para 4 bin liradır demesi, akademik anlayışla, objektif bakışla asla doğru değildir. Bu kamuoyunu yanıltmaya dönük bir ifadedir. Bir kurumun çocuklar için harcadığı parayı, kesin hesaptan öğrenebiliriz. Hangi şart altında olursa olsun, doğru kaynaklardan doğru bilgilere ulaşmadan bu şekilde bir açıklamayı, üniversite hocasına yakıştıramadığımı ifade etmek isterim.''
Barış, SHÇEK'te 2010 yılı itibariyle çocuklar için aylık harcanan paranın, 0-18 yaş grubundaki çocuklar için ortalama 1980 lira olduğunu bildirdi. Barış, ''Çocuğa bakan personeli, akaryakıtı, kurs parası, burs parası, kırtasiye, giyimini hepsini topladığınız zaman bu kadar ödeme yapılıyor'' diye konuştu.
Kurum olarak hedeflerinin 4 bin lira verecek duruma gelmek olduğunu ifade eden Barış, şunları kaydetti:
''SHÇEK, Türkiye'nin onur kurumudur. Yanlış yapan mutlaka hesabını ödemiştir, ödeyecektir. Kör kuruşun dahi hesabını, hem yargının önünde hem basının önünde hem kamuoyunda hem de Allah'ın huzurunda vermeye hazırım. Benim arkadaşlarım da aynı şekilde hareket ederler. Ama 25 bin kişinin çalıştığı kurumda bazen yanlış yapan insanlar olabilir. Önemli olan idarenin, yanlış yapanların suçlarının üzerini örtüyor mu hesabını soruyor mu? Buna bakmak gerekiyor, biz ikincisini yapıyoruz. Ben arkadaşlarıma bunu yaptığım gibi, benim sorumluluğumu üstlenmiş olan Sayın Bakan ve Sayın Başbakan, yapacağım bir yanlışı asla örtmeden, hesabının en ağır şekilde soran insanlardır.''
Daha sonra, basın mensuplarına Sevgi Evleri ile Engelsiz Yaşam Merkezi gezdirilerek, bilgi verildi.