Mehmet Şimşek, A Haber televizyonunda katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Emekli maaşları konusunda ise 1990'lı yıllarda izlenen popülist politikaların sisteme zarar verdiğini anlatan Şimşek, Türkiye'nin söz konusu yıllarda akıllı politikalar yürütmesi halinde bugün emeklilere 1-2 değil, 12 maaş ikramiye verilebileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun da o yıllardaki popülist politikalara karşı, "kaynağınız nerede" sorusunu yönelttiğini hatırlatan Şimşek, "Bugün ise seçimi kazanmak, milleti kandırmak için bol keseden atıyor. SGK, bu sene bütçeden para vermezsek, maaş ödeyemez. Biz bütçeden SGK'ya 80 milyar para aktaracağız ki maaşlar ödensin" ifadelerini kullandı.

- "Popülizmin sonu bu..."

 

 

Yunanistan'daki mevcut hükümetin de zihniyet olarak CHP, MHP ve HDP'den farklı olmadığını dile getiren Şimşek, söz konusu hükümetin de aynı zihniyetle, aynı popülist söylemlerle iktidara geldiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yunanistan Maliye Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde bir konuşmasını dinlediğini belirterek, "Diyor ki 'Biz emekli maaşlarını ödeyemeyebiliriz. O nedenle bizim tercihimiz, IMF'ye olan borçları ödemeyerek, iflası kabullenelim ama hiç olmazsa emekli maaşlarını şimdi ödeyelim.' Bakın, popülizmin sonu bu" dedi.

"SGK'ya para aktarmazsanız, Türkiye Yunanistan'a mı dönecek" sorusu üzerine de Şimşek, Türkiye'nin Yunanistan'a dönmediğini, çünkü işleri iyi yönettiklerini söyledi.

- "Türkiye bir koalisyona gitsin, bugünlerini mumla arayacaklar"

Muhalefet partilerinin vaatlerinin üçte birinin uygulamaya konulması halinde, Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde ödemeler dengesi krizine gireceğini, borçların ve faizlerin yükseleceğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bugünkü faizi, ekonomik şartları beğenmeyenler, bugünkü durumundan şikayet edenler, AK Parti'yi resimden çıkart, Türkiye bir koalisyona gitsin, bugünlerini mumla arayacaklar. Türkiye'de istikrar bir bozulsun, bu konjonktürde... Yani Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artıracağı, Ortadoğu'nun kaosta olduğu bir dönemde, Türkiye bir koalisyon riskiyle karşı karşıya kalsın, Türkiye bırakın bugünleri aramayı, 90'lı yıllara çok hızlı döner, açık ve net olarak. Yunanistan'ın halini şu nedenle örnek verdim. Orada da çok popülist bir hükümet, 'Ben geleceğim, işten atılan tüm memurları işe alacağım, emeklilere ikramiye vereceğim, Avrupa'yı dinlemeyeceğim, doğruları yapacağım' dedi. Ne oldu? Şimdi tıpış tıpış Avrupa'dan para dileniyor. Bakın yakında KDV'yi yüzde 23'e çıkaracaklar, şu anda o konuşuluyor Yunanistan'da ve yakında muhtemelen, Avrupa ile anlaşamazlarsa, maaş ödeyemeyecekler."