sırrı

Abdullah Öcalan ile İmralı'da kritik bir görüşme yapan HDP vekili Sırrı Süreyya Önder, CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'e yaptıkları görüşmenin detaylarını anlattı.

Programda Cüneyt Özdemir'in "Öcalan takip ediyor mu hiç televizyon kanallarını ya da 5N1K'yı izliyor muymuş?" sorusu dikkat çekti.

Önder, Özdemir'in bu sorusuna "Başlıca haber kanallarını izliyebiliyor. Şu anda bizi de izliyordur. Sabah 6'da kallkıyor ve gün içinde okuma yazma ile geçiyor, akşamları televizyon izliyor çünkü görüşmelerimizde anlatıyor" şeklinde cevap verdi.

Programın devamında Öcalan ile yaptıkları görüşmeden notlar aktaran Önder, kurulacak olan sekreteryanın detaylarını paylaştı. Sekreterya üyelerinin aynı zamanda müzakere heyeti olacağını açıklayan Önder heyet üyelerinin kendisi, Pervin Buldan, İdris Baluken, Hatip Dicle olabileceğini söyledi.

İşte Sırrı Süreyya Önder'in o açıklamları;

Kolaybet style="margin-bottom:15px;">"Bir sekreteryası olacak. Bir müzakere heyeti olacak. Bu heyet herhalde duvara konuşmayacak. Karşılarında birileri olacak. Başmüzakereci Sayın Öcalan'dır. Ciddiyetsiz ve spekülasyona açık açıklamalar yapıyorlar. Hep ne aldı ne verdi tartışması yapıyorlar. Sayın Öcalan bir vasiyet olarak söyledi: Ne aldattım, ne aldandım.

Büyük bir müzakere sürecine girilecek. Bozucu alanlar masaya yatırılacak. Bunlara çözüm seçenekleri üretilecek. Yukarıdan aşağı hiçbir barış önerisinin kalıcı olması mümkün değil. Kendisi 9 ana başlıkta, güvenlik eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar. Sekreteryanın üç üyesi belli. Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Parlemanto dışından kadın hareketinden bir arkadaş. Hatip Dicle olacak, sekreterya böyle olacak. Devletle görüşmeleri siyasetle görüşmeleri yapacak. 5 kişilik sekreterya müzakere heyetinin de bir parçası olacak.

Masada Kandil'den bir isim olacak mı sorusuna bir yanıt veremem. Ama olmalı mı derseniz evet olmalı. Önümüzdeki haftadan itibaren sekreterya devreye girebilir diye düşünüyorum. Her gün İmralı'ya gitmek şeklinde çalışmaz. Çünkü çalışma gündemini takip edeceğiz. İmralı'da cezaevi olmayan bölümde sekretarya üyeleri için bir yer tedarik edilebilir. Ama sonuçta bunlar hep detaylar. Bizim ekmek gibi su gibi barışa ihtiyacımız var. O halde bu sorunu gereken derinlikte ele almak lazım."