Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın suçla, suçluyla, terörle mücadele ederken halkın sevgisini de kazandığını belirterek, ''Bir anne-baba, ancak değer verdiği insanın ismini çocuğuna verebilir'' dedi.
     Şahin, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci ve beraberindeki Gaffar Okkan'ı anma programına katılan ''Ali Gaffar'' isimli 101 çocuğu kabul etti.
     TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşen kabulde konuşan Şahin, Meclisin zor şartlar altında kurulduğunu hatırlatarak, ''Meclis, savaş şartları altında kuruldu. Ülkemiz işgalle karşı karşıyaydı. Bu Meclis, hem yasama görevini yerine getirdi hem de Kurtuluş Savaşı'nı, Milli Mücadeleyi yürüttü. Siz, milletimizin kurtuluş mücadelesinde önemli sorumluluklar üstlenmiş, Cumhuriyetimizi kurmuş bir Meclisin çatısı altında bulunuyorsunuz'' dedi.
     Bir coğrafyanın ''vatan'' haline gelmesinin kolay ulaşılan bir hedef olmadığını, bu yolda ''bedel ödemek gerektiğini'' kaydeden Şahin, şöyle konuştu:
     ''Bu bedeli, bizim milletimiz her zaman ödemiştir. Kurtuluş Savaşı'nda da ödemiştir; tüm insanlarımız birlikte bu vatanı işgalden kurtarmak için el birliğiyle mücadele vermiş ve başarıya ulaşmıştır. Binlerce şehit vermişiz. Şimdi vatanımızı, birliğimizi, bütünlüğümüzü korumak, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirmek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti kurarken göstermiş olduğu çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak, hepimizin en asli görevidir.
     Vatanı ve Cumhuriyeti korumak da zaman zaman gerektiğinde bedel ödemeyi gerektiriyor. Çünkü ülkemiz öyle bir coğrafyada bulunuyor ki hep maalesef düşmanları olmuş, bu toprakları elde etmek isteyenler hep olmuştur. Şimdi de 'bu ülke, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hedefine ulaşmasın, birlik beraberlik, huzur ve barış içinde yaşamasın' diye uğraşanlar var, geçmişte olduğu gibi bugün de var, gelecekte de olacaktır. Dolayısıyla bu mücadeleyi verirken, geçmişte şehitler verdiğimiz gibi şimdi de veriyoruz.''
    
     -''ONUN FARKI...''-
    
     Şahin, Türkiye'nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini, bu mücadelede şehitler verdiğini, Ali Gaffar Okkan ve kendisiyle birlikte şahit olan 5 emniyet görevlisinin de bu şehitler arasında olduğunu kaydetti. Terörle mücadelede son 30 yılda binlerce şehit verildiğini, hayatını kaybeden sivillerin de olduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
     ''O kadar şehidimiz varken, neden Ali Gaffar Okkan şehit olduğu kentte 10 yıldır anılıyor, unutulmuyor, hatta daha kapsamlı ve görkemli törenlerle anılıyor? O suçla, suçluyla, terörle mücadele etti ama bir farkı daha vardı; O aynı zamanda halkın kalbinde de yer etti. Halkın da sevgisini kazandı. Vatandaşın devlete güvenini tesis etmek, devlet-millet kaynaşmasını sağlamak için de çalıştı. O nedenle de şehit edildiğinde tüm Türkiye olduğu gibi Diyarbakırlı kardeşlerimiz de üzüldü; hatta daha fazla üzüldüler, bunu üzüntüde bırakmadılar.
     Bir anne-baba çocuğuna ancak değer verdiği insanın ismini verebilir. Diyarbakırlı anne babalar da değer verdikleri şehidin adını çocuklarına verdiler. Bununla 'biz emniyet müdürünün, yöneticilerin bu özelliğe sahip olmasını isteriz; biz de çocuklarımızı onun gibi devletine, milletine yararlı, devleti ile halkını kaynaştıran insanlar gibi yetiştirmek istiyoruz' diye onun adını çocuklarına verdiler. Bu anlamlı davranışları nedeniyle kendilerini yürekten kutluyorum.''
     Şahin, projeyi yürüten Hendek Belediye Başkanı inci ve ona destek veren Diyarbakır Valiliğini kutlayarak, ''Siz bu halinizle 'biz bu topraklarda 73 milyon bir aileyiz. Birliğimizi, beraberliğimizi, bütünlüğümüzü hiç kimse bozamaz. Aramıza nifak sokmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz' demek istiyorsunuz. Geçmişte ve şimdi olduğu gibi gelecekte de vatanımızın birliği, bütünlüğü, halkımızın huzur ve refahı için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız'' diye konuştu.
    
     -''TÖRENLERE DİYARBAKIRLI VATANDAŞLARIMIZ DA KATILIYOR''-
    
     Hendek Belediye Başkanı İnci de yaptığı konuşmada, Okkan'ın Hendekli olduğunu ve kabrinin de Hendek'te bulunduğunu hatırlatarak, her yıl yapılan anma törenine çok sayıda Diyarbakırlı vatandaşın da katıldığını belirtti. Kendilerinin de geçen yıl Diyarbakır'a ziyaret gerçekleştirdiğini, kentte Okkan'a duyulan sevgiyi gördüklerini anlatan İnci, kentte ''Ali Gaffar'' adını taşıyan yüzlerce çocuk bulunduğunu, bunlar arasından seçilen 101 çocukla bir proje gerçekleştirdiklerini ifade etti.
     Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız ise kentte ''Ali Gaffar'' adını taşıyan 162 çocuk tespit ettiklerini, ailelerin çocuklarına bu ismi vermesinin önemini vurguladı.
     Kabulde, Ali Gaffar Aslan ve Ali Gaffar Gönül adlı çocuklar şiir okudu. Çocuklara hediyeler veren Şahin, kendileri ve aileleriyle toplu fotoğraf çektirdi.