Nvidia, masaüstü PC'yi çalıştıracak güçteki yeni mobil yongası Tegra X1'i CES 2015'te ortaya çıkardı. Firma böylece GeForce GTX 980, GTX 970 ve Grid'in ardından hiç boş durmadığını gösterdi.

Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang'un "süperçip" olarak adlandırdığı yeni Tegra X1, 256 Maxwell GPU çekirdeğinden, 8 çekirdekli 64-bit işlemciden ve 60Hz 4K yeteneklerinden oluşuyor. Tegra X1, Maxwell'e dayandığından güç tüketiminde tasarruflu davranıyor. Ancak bu, masaüstü PC'leri veya bir sonraki nesil konsolları çalıştıramayacağı anlamına gelmiyor. Tegra X1, konsol benzeri oyun deneyimini mobil cihazlara getirmeyi amaçlıyor.

Huang'a göre Unreal Engine 4, Tegra X1 sayesinde mobil cihazlarda çalışabiliyor. FP16'ya sahip ilk yongaseti olan GPU, Huang'ın iddiasına göre 1 teraflop noktasına ulaşan ilk mobil işlemci. Tegra X1, 2015'in ilk yarısında piyasaya ulaşmış olacak.

Sürüş zamanı

Mobil cihazlardan oto-mobillere sıçrayan Huang, dijital kokpit bilgisayarı Drive CX'i de gösterdi. Drive CX demosu, haritaların, göstergelerin ve bir bilgi-eğlence sisteminin oluşturduğu, 3 boyutlu ve oldukça havalı bir gösteriydi. Nvidia'nın sistemin farkı, ortada duran bir tablet yerine otomobilin tüm iç yüzeylerine genişletilmiş olması.

Maxwell'i temel alan Drive CX, araç içerisinde 16,6 milyona kadar piksel üretebiliyor. Tanıtımda Drive CX arayüzünün gerçek dünyadaki materyallerle nasıl uyum sağlayabileceğinin yanı sıra, hem otomobil üreticilerinin, hem de tüketicilerine sunulacak kişiselleştirme özellikleri üzerinde duruldu.