Merkez Bankası ’nın 2011 ile 2013 arasında dolara 36 kez sözlü müdahalede bulunduğu ancak bunlardan sadece ikisinde başarılı olduğu, diğer müdahalelerin ise sadece kurdaki oynaklığı artırdığı ortaya konuldu.

Merkez Bankası komisyonu tarafından onaylanan ve Merkez ’in internet sitesinde yayımlanan Jale Zeynep Bilkur Türkel ’in uzmanlık tezi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ’nın sadece Türk Lirası ’nın değerli olduğuna yönelik açıklamalarının işe yaradığını yani kuru istenen yönde hareket ettirdiğini kanıtladı. Başçı ’nın 2011 ile 2013 arasında yaptığı 36 sözlü müdahalenin incelendiği uzmanlık tezinde Başçı ’nın sadece Türk Lirası ’nın değerli olduğunu söylediği 12 Kasım ve 11 Aralık 2012 tarihlerinde bu demeçlerinin işe yarayıp doları yüzde 0.2 yükselttiği ortaya konuldu.

ASLANLAR GİBİ YÜKSELDİ

Çalışmada, Başkan Başçı veya Merkez Bankası ’ndan gelen, Türk Betsmove Lirası ’nın değersiz olduğuna ve değer kazanmasının beklendiğine yönelik 16 açıklama ile sözlü müdahalelerin işe yaramadığı aksine doları yükseltme eğiliminde olduğu veya kurdaki oynaklığı artırdığı tespit edildi.

Çalışmada, kamuoyunun gündemine Başkan Başçı ’nın doların aniden 2 TL ’yi aşması nedeniyle “TL ’nin değerini döviz müdahalesiyle yani tek silahla aslanlar gibi koruyacağız. Dolar yılsonunda 1.92 olmazsa gelin hesap sorun” açıklamasını yaptığı 27 Ağustos 2013 ’teki çıkışı da yer aldı.