Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk bayraklı ticari yatların ardından Yunan adalarına düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışı yasağı öncesinde Atina ’yla bugün son kez bir araya gelecek. Arslan, Yunanistan ’a mevzuatı ve taahhütlerini anımsatarak, “Taahhütler yerine getirilirse yasak kalkar; denizcilik ve turizm sektörleri rahat nefes alır” mesajını iletecek.

Yunan denizcilik bakanı ile bir araya gelecek olan Arslan, şu rakamları paylaşacak: “2016 ’da 560 Türk bayraklı ticari yat ile 2 bin sefer yapıldı, 13 bin turist taşındı. Aynı yıl 15 milyon yük elleçlendi, 875 bin yolcu taşındı. Bu sayılar 2017 eylül sonu itibarıyla 567 ticari yat ile 2 bin 420 sefer ve 16 bin 600 turist olarak gerçekleşti.”

YASAK KALKSIN

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre Arslan, ticari faaliyetlerde kullanılan geleneksel ahşap ticari yatların Yunanistan tarafından son iki yıldır Paris MoU kapsamında “gemi” vasfıyla denetlendiğini, bunun denizcilik sektöründeki uluslararası kurallara aykırı olduğunu vurgulayacak. Yunanistan tarafından son tutulan 5. ticari yat 24 metreden küçük ve 8 yolcu kapasiteliydi. Bu kapsama giren yatlar, uluslararası sözleşmelerden SOLAS ve Load Line kapsamında denetimden muaf. Yunan makamları, buna rağmen yatı bağladı. Türkiye, Yunanistan ’ın bu tartışmalı denetimleri ve tutma kararları nedeniyle “beyaz liste”den düşme riskiyle karşı karşıya geldi.

Türkiye, taahhütleri anımsatarak Yunan makamlarından denizcilik ve turizm sektörlerini zora sokan bu uygulamalardan vazgeçilmesini isteyecek. Yunanistan, gerekli adımları atarsa yasak kalkacak. Aksi takdirde bugün yolcu gemileri de limandan çıkamayacak.

TUTULAN GEMİ SAYISI

2017 yılında eylül ayı sonu itibarıyla 5 ’i Yunanistan ’da olmak üzere 14 Türk bayraklı gemi, Paris MOU kapsamında tutuldu. Yunanistan ’da tutulan 5 geminin 4 ’ünün ahşap ticari yat olduğu öğrenildi.