Işık, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Aralık 2014'e ilişkin sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Geçen yıl Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttığını bildiren Işık, arındırılmamış endeksteki artışın ise yüzde 4,6 olarak gerçekleştiğini belirtti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış gözlemlendiğini ifade eden Işık, şunları kaydetti:

"Sanayi üretimi arındırılmamış rakamlarla son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 büyürken, 2014 yılının tamamında yüzde 3,6 arttı. Türkiye sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam etmektedir. Bugün elde ettiğimiz rakamlar, 2014 yılı büyümesinin hem AB ülkeleri hem de OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu göstermektedir. Türkiye AB ülkeleriyle kıyaslandığında en hızlı büyüyen ülkeler arasındadır.

2014 yılı sanayi üretiminde, çevre ülkelerde yaşanan siyasi çalkantılar belirgin şekilde etkili olmuştur. Ayrıca, yılın ikinci yarısında Avrupa ülkelerinde yaşanan durgunluk sanayi üretimi büyümesini etkilemiştir. Bu duruma özellikle 2014 yılının sonundan itibaren avro/dolar paritesindeki gelişmeler de eklenince sanayicimiz üzerinde aşağı yönlü baskılar artmıştır."

- "Türkiye'nin ihracatının yüzde 4 arttı"

Işık, sanayicilerin üretim artışını tüm bu olumsuz tablolara rağmen yakalayabildiklerini bildirdi. Geçen yıl dünya ticareti yüzde 3,8 büyürken, Türkiye'nin ihracatının yüzde 4 arttığını belirten Işık, şu değerlendirmede bulundu:

"2014 yılı ülke büyümesinde dış talebin belirleyici olduğu bir yıl olmuştur. Alınan makro ihtiyati tedbirler başarıyla uygulanmış, böylelikle iç talep başarıyla yönetilerek ülke ekonomisinde kırılganlıklar azaltılmıştır. 2015 yılı ise dış taleple birlikte iç talebin de canlandığı ve büyümeye daha fazla katkı vereceği bir yıl olacaktır. Bu yıl petrol ve emtia fiyatlarının düşmesiyle birlikte sanayide girdi maliyetleri düşecek, bu da sanayimizi daha rekabetçi hale getirecek, kar marjlarının artmasına yardımcı olacak ve sanayinin daha hızlı büyümesine imkan doğacaktır. Ayrıca petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş enflasyon ve cari açığın düşmesine yardımcı olacak, böylelikle Türkiye, bir yandan büyürken, bir yandan da kırılganlıklarını azalttığı bir dönemi yaşayacaktır."

- "2015 büyümesi sanayi öncülüğünde olacak"

Işık, avro bölgesindeki parasal genişlemenin Türkiye'nin ihracat pazarlarında canlanma meydana getirdiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Ülkemizde tüm kurumlar ülke büyümesi ve üretim kapasitesinin artırılması için seferber olmuştur. Son olarak KOBİ'lerimize dönük açıkladığımız programlar da bunun bir neticesidir. Önümüzdeki dönem enflasyon ve cari açık beklentilerinin düştüğü bir dönem olacaktır. KOBİ'lerimizin ve sanayicilerimizin üzerindeki finansman maliyetini daha da aşağı çekebilmek için gerekli şartlar doğmuştur. Türkiye tüm kurumların desteği ve sanayicilerimizin dinamik yaklaşımları neticesinde, 2015 yılında Orta Vadeli Program hedeflerini yakalayacak ve 2015 büyümesi sanayi öncülüğünde olacaktır."

Kaynak : AA