ii

CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sunduğu "Ne Oluyor?" programına canlı yayın bağlantısı ile bağlanan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Bahis Siteleri Salihi, Türkmenlerin geleceği ve yapılan yardımlara ilişkin soruları yanıtladı. Salihi, "Tehlikeli durumdayız. Silahı herkesten istiyoruz. Şu anda Türkiye'den değil Bağdat'tan, Amerika'dan, merkezi hükümetten istiyoruz. Silahı vermedikleri takdirde önümüzde başka seçenekler olacaktır" dedi. Salihi, Türkmenlere en iyi desteği Türkiye'nin verdiğini vurguladı.

"Osmanlı İmparatorluğu buradan çıktıktan sonra artık biz sahipsiz kaldık. Saddam döneminde idamlar oldu. Bugün Türkiye'den başka hiç kimsemiz yoktur. Bugün Türkmenler kaderlerine bırakılmışlardır" diyen Salihi, "Tehlikeli durumdayız. Silahı herkesten istiyoruz. Şu anda Türkiye'den değil Bağdat'tan, Amerika'dan, merkezi hükümetten istiyoruz. Silahı vermedikleri takdirde önümüzde başka seçenekler olacaktır.

Düşünüyoruz Türkiye'yi bu işin içine bulaştırmak istemeyiz ama önümüzde farklı seçenekler var. Türkmenleri, Irak'ın içinde tutmak istemiyorlar. Madem ki Irak hükümeti, Türkmen yasasını çıkarmak istemiyorsa, artık biz de bir Türkmen bölgesi kuralım Kürtler gibi. Biz de kendi kaderimizi elimizle çizelim. Başkaları kaderimizi çizmesin" diye konuştu.

"Türkiye'den size silah yardımı geldi mi?" sorusuna Salihi, "Biz bir siyasi parti olarak öncelikle merkezi hükümetten silah yardımı istememiz gerekir. Aksi takdirde, merkezi hükümet bizim silahlandırılmamıza hala sıcak bakmıyorsa ve IŞİD'in karşısında böyle küçük silahlarla durduğumuz zaman sonuçları iyi olmaz. Amerika'dan da, batı ülkelerinden de silah istemişiz. Artık bunlar silah imkanlarını vermedikleri takdirde belki de Ankara'dan isteriz" diye yanıt verdi.