Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, CNN Türk televizyonunda Akif Beki'nin sunduğu Baştan Sona programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akdoğan, Kobani ’ye IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösterilerle ilgili olarak, olayların HDP'nin açıklamasıyla ivme kazandığını, partiden gelen ikinci bir açıklamayla tansiyonun düştüğünü savunarak, "Bir siyasi parti böyle bir eylemsellik çağrısı yapamaz. Bu olaylara kapı açamaz" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş'ın açıklamasını değerlendiren Yalçın Akdoğan, "Keşke, 'Şunlar şunlar yapıldı ama şunlar da yapılsa iyi olur' diye baştan söylenseydi, bu kadar insan ölmeseydi, bu kadar yer yağmalanmasaydı, yakılmasaydı" şeklinde konuştu.

Akdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Gelinen noktada bir firene basma durumu yaşandığı görülüyor. HDP'nin açıklamalarıyla bir şekilde ivme kazanan olayların, yine bir şekilde HDP'nin yaptığı açıklamalarla biraz daha tansiyonu düştü. Daha düşük profilli eylemler sağda solda, bu tamamen sıfırlanmış değil. Kitlesel eylemler bir şekilde hız kesti ama Bingöl'de olduğu gibi provokatif eylemlerin yaşanmaya başladığını gördük. Bu olaylar niye oldu?

HDP bir açıklama yaptı. Şiddet, terör, birtakım eylemler, sokak hadiseleri. Bir siyasi parti böyle bir eylemsellik çağrısı yapamaz. Bu olaylara kapı açamaz. Açarsa hukuki ve siyasi meşruiyetini tartışmaya açar, bunu yitirmeye başlar. Bu yüzden yanlış yapmıştır HDP. İşte, duygusal kırılmalar yaşandı, bir sürü mazeretler geliştirilebilir. Bunların hiçbiri oradaki masum bir Kürt esnafın dükkanının yağmalanmasını, yakılmasını, Kürt öğrencilerin gittiği okulun yakılmasını mazur göstermez."