YARSAV'dan, yargı hizmetlerinin hızlandırılmasını amaçlayan yasa tasarısında asliye ceza mahkemelerinde Cumhuriyet savcılarının 2014 yılına kadar duruşmalara girmemesinin öngörülmesiyle ilgili yapılan açıklamada, ''İddia, savunma ve yargı dengesinin bozulması, maddi gerçeğe ulaşmada aksamalara neden olabileceği gibi halen savcının da görevini üstlendiği suçlamalarıyla karşı karşıya olan yargıçların savcı cübbesini de giydiği algısını yaratabilecektir'' denildi.
     Açıklamada, yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında öngörülen değişikliklerin genelde olumlu olduğu, bazı değişikliklerin ise yargı hizmetlerini nasıl hızlandıracağı sorusuna yanıt bulmakta zorlanıldığı ifade edildi.
     Tasarıyla 1 Ocak 2014 tarihine kadar Cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemeleri duruşmalarında bulunamayacağının ve Yargıtay'da tebliğname düzenlenmesine ilişkin hükümlerin uygulanamayacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
     ''Gerçekten askıya alınan yetkiler yargı hizmetlerinde aksama ve gecikmelere neden olmakta ise bu durumda beklenen, kalıcı çözümler üreterek yasalaştırma yoluna gidilmesiydi. Bu bir deneme süreci ise yargı hizmetleri denemelerle geçirilecek süreçleri kaldırmaz. İddia, savunma ve yargı dengesinin bozulması, maddi gerçeğe ulaşmada aksamalara neden olabileceği gibi halen savcının da görevini üstlendiği suçlamalarıyla karşı karşıya olan yargıçların savcı cübbesini de giydiği algısını yaratabilecektir. Düzenlemelerin gerekçesinde, savcıların soruşturma aşamasındaki görevlerini daha etkin ve süratli bir şekilde yerine getirmelerinin amaçlandığı belirtilmiş olup, bu gerekçenin 2010 yılı performans cetvellerinde Türkiye çapındaki Cumhuriyet savcılarının ortalama iş yüzdelerinin yüzde 70 civarında olması karşısında yeterli olmadığı açıktır.
     Yargıtay'da tebliğname uygulamasının askıya alınması ise somut olgular karşısında yargı hizmetlerinin hızlandırılmasına hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır. Ceza daireleri arşivleri incelenmesi yılları bulacak dosyalarla doluyken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bekleyen yüz binlerce dosyanın dairelere gönderilmesi, sadece bu dosyaların taraflarını bir ara inceleme kademesinden yoksun bırakacak, belki de telafisi imkansız hukuk kazalarına neden olacaktır. Geçici süreçte özellikle Yargıtay'da görevli Cumhuriyet Savcılarının geleceklerinin belirsiz ve güvencesiz kalmasına sebebiyet verilecektir.''
     Açıklamada, ceza adaletinin paralı kılınmasının taslağın diğer ''açmazlarından'' olduğu savunularak, ''Adli yardım devreye sokulmadığı takdirde adil yargılanma hakkının ihlaline neden olunabilecek, parası olana ceza adaletinin kapısı açılırken parası olmayana kapatılacaktır'' denildi.