Vesayeti yargıdaki en iri tehlikelerden bir tanesi adına tanımlayan Anayasa Mahkemesi'nin yıpranmamış Başkanı Zühtü Arslan, 'Uzaktan kumandalı aynı ilçe da, hâkim da olmaz' dedi

Anayasa Mahkemesi'nin yıpranmamış Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin bünye yıldönümünde eş vermeden koşut yapıya göndermeler yapmış oldu ve 'Uzaktan kumandalı hâkim da ilçe da olmaz' dedi, ilçe amacıyla vasilik tehlikesine özen çekti. Anayasa Mahkemesi'nin 53'üncü bünye yıldönümü törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Kısa müddet evvela emekliye ayrılan sakat Başkan Haşim Kılıç'ın çağrılı bulunmasına karşın gelmediği törende Mahkeme Başkanı Arslan konuşmasına, devir bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında da kullandığı, Mevlana'nın 'Ağaçları suvarmak adalettir, dikene su isnat etmek zulümdür' lafıyla başladı. Arslan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kitaplarında aktöre anlayışından 'derinden etkilendiğini' belirttiği Kınalızade Ali Çelebi'nin 'Dünya'nın nizamını ve kurtuluşunu sağlayıcı adalettir' sözünü alıntıladı. Arslan'ın Hacı Bektaşi Veli'nin 'Okunacak en iri mektup insandır' sözünü aktarması da özen çekti. Arslan konuşmasında, 'vesayet altındaki yargı' tehlikesine aksan yapmış oldu ve 'Vesayet hoppadak politikacı bölgede değil, ilçe konusunda da aklın ve vicdanın serbestçe kullanılmasının karşısındaki en iri tehlikedir' dedi. Yargının ve yargıçların göz boncuğu vesayete bağımlı olmaksızın akıllarını ve iradelerini serbestçe kullanımı icap ettiğini kail Arslan'ın şu lafları yargıdaki koşut yapılanmayı bel etti: 'Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan yahut iradesine tutu konmasına cevaz verici insandan dominant olmaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı ilçe da hâkim da düşünülemez.' Yargının maşer ve yöntem mühendisliğine soyunan aynı vasilik kurumu olamayacağının altını çizen Arslan, 'Kendisini sistemin yegane sahibi ve sonuncu koruyucusu adına bulan ve bundan dolayı kendisi haricinde her insana ve rastgele şeye değer verici aynı ilçe anlayışı akseptans edilemez' dedi. Arslan, yargının siyasallaşması büyüklüğünde siyasetin yargısallaşması tehlikesine de bel etmiş bulunduğu konuşmasının bu bölümünde, yasama-yürütme- ilçe ayrılığının önemini şöyleki anlattı: 'Yasama, icra ve ilçe güçlerinin biricik elde toplanması özgürlüğün sonu olur... Yargının, yetkilerinin ötesine geçerek panel piyasası tasarım etmeye emek harcaması güçler ayrılığıyla bağdaşmaz. Demokrasi amacıyla yürütmenin uç tanımaz tavrı ne büyüklüğünde tehlikeliyse yargının jüristokratik tavrı da o büyüklüğünde tehlikelidir.'

ANAYASA İÇİN 5 ÖNERİ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın konuşmasının ehemmiyetli bölümünü, yıpranmamış esas arayışları oluşturdu. 'Yeni esas mübrem aynı ıztırar adına ortaya çıkmaktadır' diyen Arslan yıpranmamış esas imal süreci ve durumuna ait ezcümle şu öneriyi sıraladı:

1 BENİM ANAYASAM

Yeni esas amacıyla makul iklimi alıştırmak hepimizin kuma sorumluluğudur. Mümkün bulunduğu seviyede topluluğun kâffesi kesimlerinin sürece alınması ve bu ülkede canlı her insanın ortaya çıkma bulunan 'toplum sözleşmesi' niteliğindeki belgeyi 'benim anayasam' duygusuyla sahiplenmesi fakat bu kuma sorumluluğun adına getirilmesiyle mümkündür.

2 VESAYETİ TASFİYE ETMELİ

Yeni esas bürokratik vesayetin kâffesi unsurlarını arıtma ederek demokratik siyasetin bölgesini genişleten, bunun birlikte ana doğruluk ve hürriyetleri birlik adına güvenceye düzlük aynı içeriğe ehil olmalıdır.

3 ANAYASA GELENEĞİ

Bu dünya kestirmece 150 senedir anayasasını arıyor. Yeni esas imal sürecinde bu devamlılıkların ve oluşan esas geleneğinin adisyona alınması gerekir.

4 KOPYALA YAPIŞTIR OLMAZ

Kopyala yapıştır yöntemiyle yıpranmamış esas yapılması ne büyüklüğünde yanlışsa güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, eş hakları, plüralizm üzere demokratik anayasaların eğer olmazsa olmaz unsurlarını dikkate almadan esas hazırlamaya hizmet etmek da kusur olur.

5 HERKES BİR ADIM GERİ


Yeni esas ön��ndeki engellerden biri, telifi aşırı matematik fikir ve önerilerin rastgele şeye ve her insana karşın anayasallaşmasının istenmesi olabilir. Aktörlerin maksimalist taleplerini gözden geçirmeleri, aynı hamle ense atmaları gerekebilir.

YÜKSEK MAHKEME ARTIK GÖZ HİZASINDA
Anayasa Mahkemesi'nin bünye yıldönümü töreninde evvela özen calip ayrıntı; salonun mimarisi oldu. Mahkeme üyeleri elan evvela aşırı yüksekte oturuyordu ve bundan dolayı eleştirilere laf olmuştu. Dünkü törende, üyelerin oturacağı içtima sayı farkı eş boyu mesafesine andıran aynı seviyede olacak biçimde iç mimaride ayrım yapıldığı gözlendi ve üyeler burada oturdu.

Kaynak: sabah.com