Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, 2011 yılı için 1,10 lira olarak belirlenen yaş çay alım fiyatının beklentilerin altında kaldığını bildirdi.
Yetkin, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu fiyatın, geçen yılın fiyatına göre yüzde 10.4 oranında artırıldığını ifade ederek, ''Yani enflasyon düzeyindedir. Bu fiyatlar karşısında çay üreticilerinin mağduriyeti önlenemez bir noktadadır'' dedi.
ÇAYKUR'u üreticiden ürününü kontenjan yoluyla almasının, özel sektörün ürünü daha düşük fiyatlarla almasına neden olduğuna dikkati çeken Yetkin, şunları söyledi:
''Bu fiyatlar, bir hafta 10 gün içerisinde özel sektörün çay alım fiyatını düşürmesi ile üreticinin daha da mağdur olmasını gündeme getirecektir. Çünkü çay alım piyasasını özel sektör belirlemektedir. ÇAYKUR yeterli alım yapamadığından dolayı özel sektör istediği fiyatı belirleyerek, alımı gerçekleştirmektedir. Türkiye'de 1 milyon 300 bin ton bir üretim olduğunu kabul edersek ÇAYKUR, bunun sadece 600 bin tonunu almaktadır. Türkiye'ye kaçak yollarla 60 bin ton civarında çay girmesi piyasada çay alım fiyatlarını daha da olumsuz etkilemektedir. Sonuç itibariyle çay üreticisi aradığını bulamamıştır.''
Bu arada 2011 yılı yaş çay alım fiyatı, taban fiyat 98 kuruş, destekleme primi de 12 kuruş olmak üzere 1,10 lira olarak açıklanmıştı.