Toplu sözleşme görüşmelerinin bugün yapılacak ikinci kritik toplantısında, Modabet hükümetin maaşlara yapacağı zam oranıyla hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunması bekleniyor. İlk toplantı 3 Ağustos'ta yapılmıştı.

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin yarınki ikinci toplantısında, hükümetin maaşlara yapacağı zam oranıyla hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunması bekleniyor. Yaklaşık 2 milyon 300 bin memurla 2 milyonu bulan memur emeklisinin güzü, ikincisi yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde olacak. 

Pazarlık başlayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıda memur konfederasyonlarının taleplerini dinleyen kamu işveren heyeti, bugünkü toplantıda zam oranıyla hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunacak. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Bizim zam talebimiz belli, hükümetin de zam önerisini açıklamasıyla pazarlıklar başlayacak" ifadelerini kullandı. 

2016'DA % 16 İSTENİYOR 

Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşlarına 2016'nın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 8'er olmak üzere toplam yüzde 16, 2017'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 7'şer olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifini sunacak. Türkiye Kamu-Sen ise kayıplar için telafi zammı talep edecek. Kamu-Sen, 2017'de ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam isteyecek. KESK ise, diğer konfederasyonlardan farklı olarak toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekime ertelenmesini istiyor.

Zam+yol+yemek: Her öğüne 6 TL, ulaşıma 5 TL isteniyor 

TOPLU toplu sözleşme görüşmelerinde, kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak artışın yanı sıra, sosyal haklarında iyileştirmeler de değerlendiriliyor. 

Bu kapsamda, memurların yiyecek, giyecek ve ulaşım harcamalarında önemli düzenlemeler masaya geldi. Yetkili konfederasyon Memur Sen'in taleplerini dikkate alan hükümet, muhtemel düzenlemenin bütçeye etkisini hesaplıyor. Ele alınan başlıklar şunlar: "İşe geliş ve gidişlerin, merkez ve taşra teşkilatı ayrımı olmaksızın servis hizmetiyle sağlanmasının esas olduğu hatırlatılırken, servis hizmeti sunulamayan kamu çalışanlarına, fiilen görev yaptıkları her gün için 5 TL ödenmesi isteniyor.

125 TL GİYECEK YARDIMI 

Ücretsiz yemek hizmeti sunulamayan kuruluşlarda görevli çalışanlara ise, aylıklarıyla birlikte, görev başında geçirdikleri her öğün için 6 TL yemek yardımı ödeneği talep ediliyor. Yemek ücretinin bir bölümü kamu, bir bölümü kamu görevlisi tarafından karşılanıyor. Ayrıca bütün kamu görevlilerine 2016 yılı için 125 TL nakdi giyecek yardımı isteniyor.

Aylığın üçte biri kiraya 

Emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yüzde 29.1'ine denk gelirken, ücretli çalışanlarda bu oran yüzde 23.4 seviyesinde bulunuyor. TÜİK'in 2014 yılı hanehalkı tüketim harcaması istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yaklaşık üçte birini (yüzde 29,1) buluyor. Yüzde 24,2'lik gıda ve alkolsüz içecek harcamalarıyla bu rakam aylıkların yarısından fazlasına (yüzde 53,3) ulaşıyor. Emekliler ulaştırma için de bütçelerinden yüzde 13,6 pay ayırıyor. Maaş, ücret ve yevmiyelilerin konut ve kira harcamaları için bütçelerinden ayırdığı pay yüzde 23,4'ken, gıda harcamaları ise yüzde 18,3'e karşılık geliyor. Ücretlilerin ulaştırma için harcadıkları tutarın, gıda harcamalarının üzerinde olması ise dikkati çekiyor.  

KADRO MÜJDESİ ÇIKABİLİR!

2016-2017 yılına ilişkin zammın görüşüleceği toplantının ikinci turunda 'kadro' müjdesinin çıkabileceği öğrenildi. Sabah'ın edindiği bilgilere göre, daha önce Kamu Personel Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında uzlaşmaya varılan 4C ve 4B'li çalışanların kadro talebi bugünkü görüşmede karara bağlanacak. Hükümetin memurlar için zam teklifini de bugün açıklaması bekleniyor.