Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankanın 2014 yılındaki net karı, 4 milyar 51 milyon lira oldu. Bu kar, Türk bankacılık sektörünün en yüksek dönem net karı olarak dikkati çekti.

Bankanın 2014 yılına ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, dünya genelinde ekonomik ve finansal dalgalanmaların yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı, zorlu bir yılı bankacılık sektörü olarak oldukça başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirtti.

Aydın, 2014 yılının Ziraat Bankası'nın, bankacılık sektörüne ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayan bir yapıya kavuşması için yapmakta oldukları çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya devam ettikleri bir yıl olduğunu ifade etti.

Finansal ulaşılabilirlik çerçevesinde, hizmet verdikleri noktaların sayısını artırarak, her yerde müşterilerine ulaşmayı kolaylaştırırken, hizmet noktalarının da kalitesini artırmak için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Böylelikle; hizmetlerimizin daha hızlı, kaliteli ve etkin olmasını da sağlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede 2014 yılında 53 yeni şube açarak yurt içinde bin 682 şubeye ulaşmış bulunuyoruz. Müşteri odaklı yeni iş anlayışımız kapsamında, çalışanlarımız için çalışma koşullarının iyileştirilmesini de teminen şubelerimizin fiziki yenilenmelerine devam ettik. Şubelerimizin 400 kadarı, bulunduğu yerleşim yerinde tek banka olarak hizmet vermekte olup, ülkemizin her yerinde finansal hizmetlere ulaşımı mümkün kılmak hedefimiz. Ülkemizin en yaygın şube ağına sahip banka olarak şube sayımızı, orta vadede 2 binlere yükselteceğiz. Şube ağımızı ve şube dışı hizmet kanallarımızı, kitle bankacılığını da en etkin şekilde yapacak şekilde organize etmeyi, operasyonel ve bilgi işlem alt yapımızı güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Şube yapılanmamızda; operasyonel alt yapısı etkin ve hizmet kabiliyeti yüksek olan butik ve dinamik özellikli şubelerin ağırlıklı olmasını planlamaktayız."

ATM sayılarını 6 binin üzerine çıkararak Türkiye'nin en yaygın ATM ağlarından birine sahip olduklarını belirten Aydın, "Para yatırmalı ATM sayısının ve ATM'lerden yapılan işlem türlerinin artırılması ile bu kanalın müşterilerimiz tarafından daha etkin kullanımını sağlamayı hedefliyoruz. Kurumsal müşterilerimize yönelik internet şubemizi yenilerken mobil bankacılık uygulaması geliştirilmiş ve müşterilerimizin işlemlerini daha kolay ve hızlı gerçekleştirmesi sağlanmıştır. Böylece Ziraat Bankası'nın gelecekte de ihtiyaç duyacağı rekabet kabiliyetini artırmak önceliklerimiz arasındadır" bilgisini verdi.

"Ekonomiye 183 milyar liralık kredi katkısı sağladık"

Hüseyin Aydın, yurt içinde şube ve şube dışı kanallarla yaygın bir hizmet ağı ile müşterilerine ulaşırken, yurt dışında da Türkiye'nin en yaygın ağına sahip olduklarını belirterek, yurt dışında 16 ülkede şube, temsilcilik ve banka yapılanması ile 80'in üzerinde hizmet noktasında faaliyet gösterdikleri kaydetti.

Bunlara yenilerini eklemek için de çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Aydın, "Kuruluş izinleri alınmış olan Karadağ'daki bankamız ile Kosova şubemiz, bu yılın ilk yarısında faaliyetlerine başlayacaktır. Azerbaycan'daki Azer-Türk Bankası'ndaki ortaklığımız devam ederken ayrıca sermayesinin tamamı bankamıza ait olan yeni banka kuruluşu ile ilgili izinler alınmış ve kuruluş çalışmaları sürdürülmekte olup bu yıl ortaları itibariyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bunlara ek olarak; yurt içinde finansal alanda ortaklık ve iştiraklerimiz ile bir finans grubu hüviyetinde müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmeyi hedeflemekteyiz. 2015 yılında kuruluş çalışmaları Bets10 sürdürülmekte olan katılım bankamızı da faaliyete geçirerek finansal hizmet çeşitliliğimizi artırmış olacağız" bilgisini verdi.

Kaynak : AA