AK PARTİ  ISPARTA  ADAY  ADAYI   UZ. DR. HASRET YAVUZ  İLE SÖYLEŞİ:

Tarhan sordu, Dr. Yavuz yanıtladı.   Röportaj: Zeki Tarhan/ANKARA

Ak Parti milletvekili aday adayı Uz. Dr. Hasret YAVUZ  Zeki Tarhan’ın sorularını yanıtladı.

TARHAN- Isparta bölgenin bir sağlık merkezi olabilir mi?

Dr. YAVUZ- Isparta sağlık merkezi olacaktır; ve mutlaka olacaktır. Sadece bölgenin değil ; pergelin bir ucunu Isparta merkeze koyduğumuzda 5000 km uzanacak bir dairenin sağlık başkenti olacaktır.Bu 5000 kilometreyi  Türk Cumhuriyetleri,Orta Doğu, Akdeniz Ülkeleri, Kuzey Afrika , Balkan Ülkeleri ,Doğu Avrupa ve Rusya kapsamaktadır. 2023 ve sonrası hedeflerde Isparta  dünya ölçeğinde bir referans sağlık merkezi olma iddeasında   olmalıdır.Bunun için şimdiden hazırlık yapmalıyız.

Isparta ‘yı  yukarıda saydığım  yakın coğrafyaların  tıbbi ve cerrahi onkoloji, Kardiyovasküler cerrahi , genetik , organ nakli merkezi olacak hastaneler ve oteller kompleksi ile donatmalıyız. Bu komplekste LİNAK ,Gamma Knife ,PET-CT, 3Tesla MRG gibi ileri  teknoloji görüntüleme teknikleri ve girişimsel merkezler de lokomotif olacaktır.  Bunun için HUSTON   MD Anderson ve dünyanın diğer önde gelen araştırma hastaneleri ile işbirliğine gidip Isparta’yı uluslararası coğrafyanın sağlık merkezi haline getirmeliyiz  Bu projeye yönelik Antalya’daki mevcut turizm alt yapısını  Isparta hastaneler modeli ile entegre hale getirmeliyiz.

2023 Isparta’sını   dizayn edecek bu projenin alt yapı hazırlıklarını tamamlamış bulunuyorum.

Tarhan- Eğirdir  Kemik Hastalıkları Hastanesi bir zamanlar Balkan’ların ,Orta Doğu’nun ve ülkemizin gözde bir sağlık kuruluşu idi, ve sağlık turizmi için bir cazibe merkezi konumundaydı.Şimdi de öyle mi?

Dr.Yavuz-  Uzun yıllar Eğirdir ekonomisine büyük katkısı olan ve Eğirdir’in adını duyuran bir merkez olan Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi  malesef artık bir referans hastane olma özelliğini kaybetmiştir. Hastaneyi  eski statüsü ile tekrar ihya etmeliyiz. Eğirdir adını Türkiye çapında iki sembolü ile duyurmuştur. Biri elması , diğeri Kemik Hastalıkları Hastanesidir. Eğirdir’de hem hastanemizi muhafaza etmeliyiz  hem de büyük bir Rehabilitasyon ve  Geriatri Merkezi kompleksi de inşa etmeliyiz. Kemik Hastalıkları Hastanesi  bu kompleksin hem simgesel hem de fonksiyonel bir parçası olmalıdır.

Tarhan- Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta’nın havasını değiştirdi mi? Sizce üniversite bir hava işi mi?

Dr. Yavuz – Üniversiteler kuruldukları illerde şehrin salt eğitim düzeyini yükseltmekle kalmayıp , eğitim düzeyi kadar önemli sosyal, ekonomik,endüstriyel fonksiyonları da olan; kurulduğu şehrin entelektüel düzeyini ,sanatını ,edebiyatını sürekli pozitife doğru forse eden bir dinamizm nüvesidir.

Üniversiteler adeta şehrin enerji santralidir. Üniversite şehrin kalbidir. İstidam ettiği elemanlarıyla ,barındırdığı, konaklattığı , iaşe ve ibadesini sağladığı, seyahatlerine vesile olduğu , sürekli değişken öğrenci yapısıyla kentin gelişimine ve devinimine hiçbir özel sektör yatırımının yapamayacağı ekonomik katkıyı sağlamaktadır.

Tıp fakülteleri  ile bölgenin standart hastanelerinde yapılamayan ileri teknoloji tetkik ve ameliyetlarını gerçekleştirmektedir.Bu manada kitlesel bir harekete sebep olmaktadır.

Tarhan- Üniversite’nin Isparta’mıza sosyoekonomik ve sosyokültürel yönden katkısını yeterli buluyormusunuz?

Dr.Yavuz- Halihazırda bu düzeyi yeterli bulmak yapacak başka işimiz kalmadığı anlamına gelir. Üniversite’yi sadece Isparta’nın değil tüm Türkiye’nin sosyal,moral ve kültürel kalkınmasının lokomotifi haline getirmeliyiz.

Isparta’da üniversite kavramını ileri teknoloji, teknokent, teknopark, üniversite –sanayi işbirliği çerçevesinde tasavvur etmediğimiz takdirde Isparta öğrencilere ev kiralayan , pansiyon şehir hüviyetinden öteye geçemez. Üniversitenin halihazırdaki Isparta ekonomisine katkı tarzı ikincil, üçüncül öneme haiz hedeflerdir.  Üniversitenin  primer hedefi  enformasyon ekonomisi olmalıdır. Çin’de , Japonya’da ,Kore’de , Taiwan’da ve özellikle Kaliforniya’da silikon vadisi örneğinde olduğu gibi   Isparta kalkınmasının temel dinamiğini ; üniversite-özel sektör işbirliği ile yeni materyaller , yeni kimyasallar ,yeni moleküler bileşikler ve  bunların sanayide kullanım alanlarının geliştirilmesi oluşturmalıdır.

Tarhan- Sizce Isparta ne kenti olmalıdır?

Dr.Yavuz- Isparta salt hizmetler kenti olmamalıdır. Aynı zamanda bilgi, teknoloji, sanat, kültür üreten bir kent olmalıdır. Bacalı sanayinin minimal düzeyde tutulduğu ,doğanın tahrip edilmediği, yaradılana sevgi ve merhamet gösteren , moral değerlerine sahip çıkan bir kent olmalıdır.

Isparta özgün kent kimliğine kavuşmalıdır.Isparta Türk edebiyatının özgün eserleriyle bezeli bir kütüphaneler kenti, şehir akşamlarına ev sahipliği yapan bir kent , Türk kültür hayatının çağdaş normlarla yeniden uyarlandığı bir kültür başkenti olmalıdır. Aynı zamanda bu özellikleri ile turizm sektörünü geliştiren bir turizm şehri de olmalıdır.