ITKM'nin Kadıahmetoğulları ile ihale sözleşmesini imzalayan Dönemin Belediye Başkanı Hasan Balaman, vefatından 10 gün önce Haber32 ve Basın Kulübü'ne özel bir röportaj vermişti.

Balaman, vefatından önceki son röportajında ITKM'nin otoparkına dikkat çekmişti. İşte o açıklama:

ÇAYIN TAŞI İLE ÇAYIN KUŞUNU VURMUŞTUM          

     "Orada Belediyemizin yüzde 50'nin üzerinde bir payı var. O günkü şartlarda Ispartalılar şunu diyordu 'yap da hiçbir şey alma.' Öyle şey olur mu, Belediyeye bir pay almadan yapılır mı? 'Belediye imkanları ile yapılsaydı' dendi.  Belediye imkanları ile yapılması mümkün değil. Belediyenin 15 milyon TL bütçesi var, maliyeti 100 milyonun üzerinde. Belediye belki 10 yıl hiçbir yatırım yapmayacak, personeline maaş vermeyecek, gelirini oraya aktaracak. Böyle bir mantık var mı? Biz istemez miydik tamamı belediyenin olsun. Biz çayın taşı ile çayın kuşunu vurduk. Yüzde 52'lik oranla bedavadan mal sahibi olduk. Yüzde 52 az değil. Neden yüzde 52? Orada oluşacak yönetim şeklinde m2 bazında fazla olanın sözü geçer. Belediye hakimiyetinden çıkmaması için bunu yaptık. Yüzde 35-40'la da yapabilirdik. Hiçbir yer alınmamış. Oradaki cami kimseden bağış almadan yapıldı. Projesi ile birebir ilgilendim. Altında bir sürü işyerleri var.

OTOPARKIN TAMAMI BELEDİYEYE AİTTİR                

Otopark belediyenindir. Kadıahmetoğulları teklifleri verdiğin de, düşündüm otoparkın almanın daha mantıklı olduğunu gördüm. Alışveriş merkezi otoparksız olamaz. Alışveriş merkezlerinin otoparkı bedava olmak zorunda. O zamanki düşüncem, halka ücretsiz olacak ama otoparkı Kadıahmetoğulları'na kiralamak.

Daha sonra kafaları çark etti ama biz yanaşmadık. İyi bir getiri olacaktı. Otoparkın tamamı Isparta Belediyesi'ne aittir. Dış tarafta 200 araçlık otopark vardır. Üstüne üstelik otopark paralarını da aldık. Bugüne gelindiğinde heryere otopark yapılıyor. Biz yapmasını bilmez miydik? 150 araçlık otopark küçücüktür. Çelebiler Mahallesi'nde bir kentsel dönüşüm yapmadan, oraları düzenlemeden otopark yapmanız yanlış. Şehir düzenlemesi yapılması gerekir.

YILDA 6.6 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLEBİLİRDİ          

1800 araçlık otopark. Açarsanız Isparta'nın otopark sorunu biter. Bir aracın günlük getirisi Belediyenin deyimiyle 12 TL. 1800 araç için hesaplarsak 21 bin 600 TL. Girdisi ve çıktısını söylemiyorum. 22 bin TL'nin aylık hesabı 660 bin TL'dir.  Belediye, ITKM'de neden 1800 araçlık otoparkı halkın kullanımına açmıyor? ITKM'nin yüklenici firması ortada yok, eksikliklerin tamamlanması gerekiyor ama inşaat faaliyetleri durduruldu. 2006'da kat karşılığı ihalesi paylaşım sözleşmesine göre, 1800 araçlık yeraltı otoparkı Isparta Belediyesi'nin malı. Otopark kullanılabilecek durumda bomboş duruken, insanlar cadde ve sokaklarda aracını koyacak yer bulamıyor. Gerek Akdeniz gerekse Isparta medyası, inşaat süreci, ruhsat ve benzeri idari işlemlerde yaşanan müteahhit kaynaklı aksamalar ile elden ele geçen tapu kayıtları derken Ticaret ve Kültür Merkezi'nin kitabını çıkaracak kadar çok bilgiyi kamuoyu ile paylaşıyor.

2 kez Balaman döneminde, 1 kez de Günaydın döneminde imar tadilatı yapılan, Mart 2009 itibariyle tamamlanması gereken Ticaret ve Kültür Merkezi'nde 31.12.2015 tarihinden bu yana şantiye faaliyetleri durduruldu. İnşaat ruhsatı süresi biten ITKM için ruhsat yenileme işlemi yapılması gerekiyor ama yüklenici firma 100 bin TL'lik harç bedelini ödemiyor. İnşaatta yüzde 95'lik fiziki gerçekleşme sağlanamadığı için de Belediye geçici kabul işlemini yapamıyor. Eksiklikleri tamamlaması gereken müteahhit ise epeydir ortada yok, şantiyede sadece bekçiler bulunduruluyor.        

        Isparta Belediyesi'nin 2006 yılında yaptığı Halk Pazarı (Ticaret ve Kültür Merkezi) kat karşılığı ihalesi kapsamında Kadıahmetoğulları ile imzaladığı paylaşım sözleşmesinde yeraltındaki 1800 araç kapasiteli otopark, Isparta Belediyesi'nin malı olarak gösteriliyor. Paylaşımda Isparta Belediyesi'ne bırakılan otopark, 31.12.2015 tarihine kadar yürütülen şantiye çalışmaları kapsamında bitirilmiş durumda. Otoparkın zemin kaplamalarının yanı sıra, tavan kaplamaları, ışıklandırma ve havalandırma sistemleri bitmiş durumda. Ufak-tefek eksiklikleri olan yeraltı katlı otoparkı şu an kullanılabilecek durumda. ITKM'de geçici kabul işlemini yasal gereği yapamayan Isparta Belediyesi'nin paylaşımda kendi malı olarak gözüken otoparkı hizmete açabileceği belirtiliyor. ITKM çevresinde, özellikle Cumhuriyet ve 113.Caddeler olmak üzere araç park edecek yer bulunamıyor. Yine ITKM çevresindeki ara sokaklara park edilen araçlar nedeniyle trafik akışı hatta yaya akışı sağlıklı bir şekilde sağlanamıyor.

Olası bir yangın ya da başka bir toplumsal olay durumunda bu sokak ve caddelerde devletin imkanları ile yardıma koşmak mümkün gözükmüyor. ITKM al katındaki 1800 araçlık otopark, araç park edecek durumda iken bomboş dururken, cadde ve sokaklarda araç konacak olmaması, trafiğin keşmekeşe dönüşmesi tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar ve konuyla ilgililer, 'maden burası Isparta Belediyesi'nin otoparkı neden kullandırılmıyor.

1800 araçlık otopark bomboş duruyor. Belediye her türlü riski göze alarak buraları halkın kullanımına açmalıdır. Böylece büyük bir mağduriyet ortadan kalkacaktır' diye öneride bulunuyorlar. ITKM inşaat çevresini resen araç parkı kullanımına açan Isparta Belediyesi'nin yeraltı katındaki otoparkı da kullanıma açabileceği dikkat çekilen konular arasında.

Haber32 Korkmadan, Cesurca!