Yalvaç Pisidia Antiocheia kentinden çıkan tarihi eserler, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencilerince halıya dokundu.
Meslek Yüksekokulu Müdürü Zafer Çağlar, halıların yüksekokulda sergilenmeye başlaması dolayısıyla düzenlenen kokteylde yaptığı konuşmada, El Sanatları bölümünden 4 öğretim elemanı ve 35 öğrencinin yaklaşık bir yıllık çalışma sonunda Yalvaç Pisidia Antiocheia'da ve Yalvaç Müzesi'nde yer alan eserlerin halıya dokunduğunu belirtti.
Yalvaç Antiocheia kentini tanıtmak ve halıcılık sektöründe farklı bir soluk yaratmak amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını aktaran Çağlar, ''Yalvaç tarihi özelliği konusunda önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Isparta da halıcılığıyla ünlü bir il. Tarihi kültürü yansıtırken halıcılık sektöründe de farkındalık yaratmak istedik'' dedi.
Artık insanların büyük halılar yerine daha küçük ve hediyelik halıları tercih ettiklerini ifade eden Çağlar, halıcılıktaki yeni anlayışa öncülük etmek istediklerini kaydetti. Bu çalışmanın Yalvaç ile sınırlı kalmayacağını belirten Çağlar, Isparta'daki diğer tarihi yöreleri de buna benzer çalışmalarla tanıtmak istediklerini kaydetti.
SDÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Figen Yurteri de sergide 27 eserin yer aldığını bildirdi. Eserlerden yirmi birinin halı, üçünün sumak, üçünün de hem sumak hem de halı tekniğiyle dokunduğunu anlatan Yurteri, serginin bir hafta açık kalacağını belirtti.
Daha önce Isparta Müzesi ile benzer bir çalışma yaptıklarını dile getiren Yurteri, halı ve tarihi dokuyu birleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Kokteylde, halıları dokuyan öğrencilere teşekkür belgesi verildi.

-PSİDİA ANTİOCHİA-

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Psidia Antiochia, zamanında Anadolu'daki en büyük kentlerden biriydi.
Hz. İsa'nın 4 havarisinden Saint Paul, havari arkadaşlarıyla Hıristiyanlık'ı yaymak ve dünya dinine dönüştürmek için M.S 46-48 yılları arasında Anadolu'da büyük bir geziye çıkar. Aziz Paul Psidia Antiochia (Pisidyadaki Antakya) olarak bilinen bu şehre de gelerek bir sinagogda ilk resmi vaazını verir. Çok sonraları bu sinagog üzerine kilise yapılır.
Günümüzde bu kiliseden kalanlar halen görülebilmekte ve inanç turizmi kapsamında yurt dışından gelen turistlerce ziyaret edilmektedir.