Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteği ile Yalvaç’ta konuşlandırılan İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) geleceği tehlike altına girdi. Zira Meclis Üyeleri, Yalvaç Belediye Başkanı Hilmi Tütüncü’nün yanıltıcı bilgi verdiğini iddia ederek şikâyet dilekçesi verdi.

ÜYELER, BAŞKAN’I KAYMAKAMLIĞA ŞİKÂYET ETTİ

Başkan Hilmi Tütüncü’nün İş Geliştirme Merkezi’ne 10 yıllığına kiraya verilen 70 dükkânın, «tapulara 30 yıllık şerh isteniyor» diyerek doğru bilgi vermediği ve dolayısıyla Meclis’i yanılttığı öne sürüldü. Ocak 2017’de gerçekleştirilen Meclis oturumunda İŞGEM’in tapu şerh talebi 6 evet oyuna karşı 7 hayır oyu ile ret edildi. Meclis Üyeleri, Yalvaç Belediye Başkanı Hilmi Tütüncü’yü, «hukuksuz işlem yaptığı» gerekçesi ile Kaymakamlığa şikâyet etti.

OLAYA ÇOK ÜZÜLDÜM. İŞGEM BÖYLE OLURSA İŞLEVİNİ KAYBEDER

KOSGEB Müdürü Bilim Uzmanı Yurdun Yıldırım, ''Biz, 30 yıllık bir talepte bulunmadık. 70 dükkânı 10 yıllığına kiraladık. Gelişmeler gerçekten çok kötü olmuş. Karara üzüldüm. Orada 30 esnaf- sanatkâr var. Kira, Yakıt, haberleşme, SGK Primi, personel desteği alıyorlar. Bunların kesilmesi demek İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) işlevini kaybetmesi anlamı taşır. Oysa İŞGEM, Yalvaç için çok iyi bir yatırımdı.'' MECLİS ÜYELERİ,

BAŞKAN’I HUKUKSUZ İŞLEM YAPMAKLA İTHAM EDİYOR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteği ile Yalvaç’ta konuşlandırılan İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) geleceği tehlike altına girdi. Tekin Bayram’ın başkanlığını yaptığı İŞGEM’e kiralanan 70 dükkanın tapuya şerh düşülmesi konusunu gündeme getiren Başkan Tütüncü ‘nün ’30 yıllık şerh düşülmesi isteniyor. Belediye mülkleri 10 yıldan fazla verilemez diye yasa var’ diyerek Meclis üyelerini yanılttığı iddia edildi. Yalvaç Belediye Meclisi 2017 yılına sert tartışmalarla girdi. Bu tartışmalara neden olan konulardan biri İŞGEM idi. Belediye Meclisi’nin 2013 yılında aldığı 7 numaralı kararla Kültür Merkezi’nde bulunan 70 adet işyerini İş Geliştirme Merkezi kurulması için 10 yıllığına kiraya verdiği o karar tartışıldı. Başkan Halil Hilmi Tütüncü gerçekte 10 yıllığına kiraya verilen işyerlerini sanki 30 yıllığına kiraya verilmiş gibi lanse ederek meclis üyelerine yanıltıcı bilgi vererek oylama yaptırdığı ortaya çıktı. Meclis toplantısından sonra ret oyu veren bazı meclis üyeleri renk vermeseler de konuyu başkan ile görüşerek düzeltilmesini isteyeceklerini ifade ettiler.

Tekin Bayram’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İŞGEM’in 18 Kasım ve 20 Aralık 2016 tarihlerinde yazdığı meclis kararı ile İŞGEM’e tahsis edilen işyerlerine ilişkin tapuya şerh düşülmesi istemi Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü tarafından Ocak ayı olağan toplantısı gündemine konuldu. Başkan Tütüncü maddenin görüşülmesi öncesi yaptığı açıklamada; ‘Belediye Meclisi tarafından İŞGEM’e 30 yıllığına kiraya verilen Kültür merkezindeki işyerlerinin tapuya şerh düşülmesi yönünde yazılı bir başvuru geldi.

Gerek 2016 yılında denetlemede bulunan müfettiş raporları gerekse 2886 sayılı yasa ve 5393 sayılı yasada yer aldığı üzere turizm amaçlı kullanılan alanlar dışındaki mülklerin 10 yıldan fazla süre ile kiraya verilmesi uygun değil. Bu nedenle tapuya şerh düşülmesi isteğinin burada meclis tarafından görüşülmesini istediğim için konuyu gündeme aldım’ dedi. Bu açıklamanın ardındn İŞGEM yönetiminde görevi bulunan ve kiraya verildiği dönemde de belediye meclis üyesi olarak onayı bulunan AK Partili Gencer Kondal, ‘Bu konunun Meclise getirilmesine gerek yok. Eğer eski meclis bir hata yapmışsa suç duyurusunda bulunursun herkes cezasını çeker. Şimdi bu kararı yeniden meclise getirerek orada kıt kanaat geçinen 30 esnafı zor duruma düşürmenin ne gereği var. Resmi yazıyla tapuya şerh düşülemeyeceğini yazar gönderirsin. Burada amaç farklı’ diye itirazda bulundu. Meclis Başkanı Tütüncü bu sözler üzerine, ‘Ben bu memlekette 15 yıl avukatlık yaptım ama sizin kadar bir şeyin avukatlığını yapmamışımdır. Beni dinlemeden hemen savunmaya geçiyorsunuz. Sözümü bitireyim ne diyeceğimi bir dinleyin. Yasa açık 30 yıl kiraya veremiyoruz anlamıyor musunuz?’ sözleri ile tepki gösterdi.

KARAR RED EDİLDİ

Tartışmalar arasında oylamaya geçildi. AK Partili üyeler ile MHP’li Fahri Kodal ve kayyum olarak atanan Nüfus Müdürü Halil Akpınar’ın 6 evet oyuna karşılık 7 red oyu ile İŞGEM’in tapuya şerh düşülmesi kararı reddedildi.

NE BAŞKAN NE ESKİ MECLİS ÜYELERİ ALDIKLARI KARARDAN HABERSİZ

Yalvaç Belediye Meclisi’nin 2 Ocak 2013 ve 7 sayılı kararı ile İŞGEM’e yıllığı 30 bin TL bedelle 10 yıllığına kiraya verilmişti. Belediye Meclisi eski üyeleri olan Mevlüt Aşık, Gencer Kondal ve İbrahim Şen başkanın 30 yıllık kira sözüne itiraz etmedi. İŞGEM Yönetim Kurulu tarafından 18 Kasım 2016 ve 20 Aralık 2016 tarihlerinde belediye başkanlığına yazdığı 2 resmi yazıda 30 yıl ibaresi geçmiyordu. Hiç bir Meclis üyesinin o tartışma ortamında ‘İŞGEM’den gelen yazıyı bir görevli okusun ne istediklerini anlayalım’ diye uyarıda bulunmadan yasalara aykırı iş yapılmış aynı hataya biz düşmeyelim diye red oyu verdi. ŞİMDİ NE OLACAK? Alınan bu karar İŞGEM Yönetimine yazı yazılarak ‘Meclisimizin 4 Ocak 2017 tarihli oturumunda talebiniz görüşülmiş ve 6 evet oyuna karşılık 7 red oyu reddedilmiştir’ denilecek. İŞGEM’de KOSGEB’in eksiklik olarak gördüğü bu işlemi yerine getiremediğini İl Müdürlüğüne bildirecek.

İL MÜDÜRÜ YILDIRIM: “KARARA ÜZÜLDÜM ÇOK KÖTÜ OLMUŞ”

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım meclisin kararı üzerine kendisini arayan muhabirimize, ‘Biz 30 yıllık bir talepte bulunmadık. Zaten o işyerlerini 10 yıllığına kiraladık. 3 yılı gitti 7 yıl kalmıştı. Bu karara gerçekten çok üzüldüm. Orada 30’a yakın esnafımız var. Kira, yakıt, haberleşme, sgk primi, eleman desteği alanlar var. Bunların kesilmesi demek, İŞGEM’in işlevini kaybetmesi demek. Yalvaç için çok iyi bir yatırımdı’ sözlerine yer verdi.

MECLİS ÜYELERİ ŞAŞIRDI

Meclis toplantısından sonra görüştüğümüz bazı üyeler 30 yıllık kiraya verildiğini sandıklarını Başkanın Mecliste öyle bilgi verdiğini yasaya aykırı bir işlem yapmak istemedikleri için ret oyu verdiklerini belirterek şaşkınlıklarını gizleyemediler.

İTİRAZ EDECEKLER

AK Partili üyeler Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü’nün bilerek kendilerini yanılttığını ortada var olmayan bir kararı meclis üyeleri önüne getirerek oylattığını ve yanlış karar alınmasına neden olduğunu gerekçe göstererek bu maddenin iptalini isteyeceklerini belirttiler.

KAYMAKAMLIĞA İTİRAZ DİLEKÇESİ

AK Partili Meclis üyeleri Hatice Başaran, Abdullah Gökkaya, Mevlüt Aşık ve Gencer Kondal alınan meclis kararının hukuksuz olduğunu, başkanın yalan beyanla meclis üyelerini yanıltarak oylama yaptırdığını bu nedenle alınan 13 numaralı kararın iptali için Kaymakamlık makamına dilekçe yazarak şikayetçi oldular.