Isparta’nın yastık altı paralarının çokluğundan herkes bahseder. Gerçekten yastık altı zenginimiyiz, yoksa yanılgımıdır bilinmez. Ancak yapılan araştırmaların, Isparta halkının yastık altı zengini olduğu yönünde.

             Yapılabilecek yatırımları araştırdığımızda, gördüğümüz şudur ki, en iyi yatırım, enerjiye yapılacak yatırım olduğu kanaati oluşmuştur. Dünya piyasasında en pahalı şey enerji. Ve vazgeçilmez olmazsa olmaz, tek şey yine enerji.

             Nüfus artışı, sanayileşme, içinde bulunduğumuz çağın gereklilikleri ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerji tüketimi dün olduğu gibi bugünde vazgeçilmez ve yarında vaz geçilmez olmaya devam edecek.

               Gelişen ve değişen dünyada, hava kirliği, çevre etkileri,  mevcut enerji kaynaklarının tükenmesi ve enerjinin pahalılığı, küresel enerji problemlerine çözüm olarak, farklı enerji kaynakları araştırılmakta ve tercih edilmektedir.Bugün büyük petrol şirketleri bile çalışmalarını alternatif enerji kaynaklara yönlendirmiş durumda.           

            Isparta, rüzgarı, güneşi, su kaynakları  açısından en zengin iller arasındadır. Isparta bu konuda önü açık ve katma değer yaratabilecek potansiyele sahip bir ilimizdir. Rüzgar ve güneş kaynaklı enerji üretimi yenilebilir enerji kaynakları içinde ticari değeri olan ve en hızlı gelişenleridir. 

            Rüzgar ve güneş enerjisinin hammaddesi tamamen atmosferdeki hava hareketleri olduğundan hava veya çevre kirlenmesi şeklinde bir Zaralı etkisi de bulunmamaktadır. Klasik enerji kaynaklarının ömürleri sınırlı iken, rüzgar ve güneş enerjisinin böyle bir ömür sorununun olmamasından dolayı sürdürülebilir bir enerjidir. Atık üretmemeleri, hammadde için bağımlılığının olmaması, teknolojilerinin basit oluşu, atmosfere zarar vermemeleri ve işletmeye alınma sürelerinin kısalığı gibi bir çok avantajları vardır. Tüm dünya yatırımlarını bu tür enerji kaynaklarına yöneltmiştir.

             Maalesef bırakın Isparta’yı, Türkiye’de bile gerek güneş, gerek rüzgaz, gerekse dalga enerjileri pek kullanılmamaktadır. Ancak son zamanlarda gelişmiş dünya ülkelerinin enerji arayışları ve bu yönde attıkları adımlar oldukça ciddiye alınacak miktardadır.

             Biyoyakıtlar konusunda da Isparta’mız hammadde konusunda oldukça cazip bir yer konumundadır. İklim koşulları ve verimlilik göz önüne alındığında enerji açısından alternatif enerji kaynakları arasındadır.

             Biyokütle, yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimsayal enerjiye dönüştürerek depolanması sonucu meydana gelen biyolojik kütle ve buna bağlı organik madde kaynakları olarak tanımlanmaktadır.

             Bu enerjiler konusunda, Ülkemizde bir çok araştırma kurumlarının ve ilimizde de Süleyman Demirel Üniversitesinde de bir çok araştırmalarının olduğunu biliyorum.

             Bu konuda yapılan araştırmalar dikkatle incelenmeli ve yatırımlar yapılmalıdır. Geleceğin en kazançlı yatırımları arasında yer alacağı şüphesizdir.

             Gelişen dünyaya ve gerekliliklerine ayak uydurmak zorundayız. Ayak uyduramayan toplumlar, şikayet etmeye ve olumlu gelişmeleri hep geriden izlemeye mahkumdurlar.

             Sağlıcakla kalın...