En çok bir saat içinde hazırlanabilecek, besleyici, lezzetli, doyurucu, muadilinin soğukalgınlığı ve gribe iyi geldiği bilimsel bir deneyle ispatlanmış tarif.

Malzemeler

3 adet kalçalı tavuk budu
5 dilim taze zencefil
10-15 top karabiber
8-10 sap taze kişniş
1 adet kuru soğan, soyulmuş ve ortadan ikiye kesilmiş
2 adet havuç, soyulmuş ve irice doğranmış
2 adet patates, soyulmuş ve irice doğranmış
3 adet pırasa, irice doğranmış
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı yıldız şehriye
2 çorba kaşığı deniz tuzu
1.5 litre su

Yapılışı

Tavukları yıkayıp sebze ve baharatlarla birlikte düdüklü tencerenin içine koyun (4-5 adet taze kişniş sapını servis için ayırın). Üzerine oda sıcaklığında temiz su ilave edip kapağını kapatın ve 45 dakika orta yüksek ateşte pişmeye bırakın. Eğer düdüklü tencereniz yoksa, normal bir tencerede pişirme süresine 15-20 dakika ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

Tavuklar yumuşayıp bir çatal darbesiyle anında kemikten ayrılıyorsa tamam demektir.
Tencerenin soğuduğuna emin olup kapağını açtıktan sonra sık delikli bir süzgeç yardımıyla çorbayı başka bir tencereye aktarın. Kalçalı butların deri ve kemiklerini ayıkladıktan sonra tavukları iri parçalar halinde koparıp bir kaba koyun ve servis zamanına kadar bir kenara ayırın.

Süzdüğünüz tavuk suyunun tepesinde biriken yağı ya bir kaşık yardımıyla (elinizden geldiği kadar) alın, ya da benim gibi kahve filtresinden geçirip tekrar süzün. Eğer aynı gün yemeyecekseniz en kolayı olduğu gibi buzdolabına koymak. İyice soğuduğunda bütün yağ en üstte katılaşacaktır. Böylelikle kolaylıkla alabilirsiniz. Bu yağı da sakın atmayın, buzlukta saklayıp sebze kavurmada kullanabilirsiniz. Çok farklı bir tat veriyor.

Eğer düdüklü tencere kullanmıyorsanız pişirirken üste biriken yağları belirli aralıklarla alıp duru bir çorba elde edebilirsiniz.

Ben pişen sebzeleri eklemiyorum ama dilerseniz püre haline getirip sonradan çorbaya ekleyebilirsiniz.

Çorbayı servis etmeden önce süzdüğünüz ve yağını aldığınız tavuk suyunu tencereye koyun, yıldız şehriyeleri ve tavuk parçalarını ekleyin ve orta yüksek ateşte ısıtın. ısıtırken yıldız şehriyeler de pişmiş olacaktır.
Birkaç dal taze kişnişle servis yapın. Dilerseniz üzerine limon sıkın. Afiyet olsun.

Afiyet olsun

İhsan USTA