GÜNCEL

Hak-İş'ten "yasa" çağrısı

Abone Ol

Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Toplu İş İlişkileri Kanun Taslağı'nın yasalaşmasını istedi.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, kurulun olağanüstü toplandığı ve Toplu İş İlişkileri Kanun taslağının yasalaştırılması sürecini değerlendirdiği bildirildi.

Sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan işkolu barajları ile ilgili istatistiklerin, Temmuz 2009'dan bu yana yayınlandığını belirtilen açıklamada, yüzde 10 işkolu barajı deam ederken, SGK verileri baz alınarak istatistiklerin yayınlanması durumunda, toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili pek çok sendikanın baraj altında kalma riski ile karşı karşıya olunduğu ifade edildi.

Açıklamada, 2821 ve 2822 sayılı yasalar değiştirilmeden, istatistiklerin SGK verilerine göre yayınlanmasının çalışma hayatında bir kaosa neden olacağı öne sürülerek, çalışanların büyük bir bölümünün sendikasız ve toplu sözleşmesiz kalacağı öne sürüldü.

Bu yasaların değiştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda söz konusu iki kanunun birleştirilerek Toplu İş İlişkileri Kanunu adıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Başbakanlığa sevk edildiği belirtilen açıklamaya göre, bundan sonra bütün sorumluğun Bakanlar Kurulu'nda olduğu ifade edildi.

Açıklamada, 2821 ve 2822 sayılı yasalar değiştirilmeden yeni anayasa dahil Türkiye'nin özgürleşmesi ve örgütlü bir toplum haline gelmesinin imkansız olduğu savunularak, ''Bu ülkenin büyümesine ve gelişmesine emeğiyle katkı veren biz işçiler, Türkiye' nin demokratikleşmesi konusundaki çalışmaları ne kadar istiyorsak, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını da o kadar çok istiyoruz'' ifadesi kullanıldı.

Yasanın acil olarak görüşülmeye ihtiyacı olduğu savunulan açıklamaya göre, eğer ocak ayının sonuna kadar yeni bir yasal düzenleme gerçekleşmezse, tekrar SGK kayıtlarına göre istatistiklerin yayınlanmasının kaçınılmaz olacağı öne sürüldü.