Süleyman Demirel Üniversitesi 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılına Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un ülkesini, vatanını, milletini seven, devletine ve demokrasiye sahip çıkan bir nesil yetiştirmek adına verdiği “Vatan, Mili İrade ve Demokrasi” konulu ilk dersi ile başladı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, milletvekilleri, Belediye Başkanı ve çok sayıda protokol üyesi, akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başlayan tören, GSF öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından sunulan müzik dinletisi ile devam etti. Programda daha sonra Üniversitemizi sosyal ve kültürel yönden tanıtan  Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan “Vizyon Filmi” izlenime sunuldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek “Dönemin ilk dersini sizin verecek olmanız bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.” dedi.

Bizlere vatanımızın, bayrağımızın, bağımsızlığımızın ve demokrasinin paha biçilmez derecede önemli olduğunu öğreten 15 Temmuz gecesinden bahseden Çarıkçı, konuşmasının devamında ülkemizin kritik bir süreçten geçtiğini belirterek “Bu kritik süreçte herkese olduğu kadar üniversitelere de önemli görevler düşüyor.Çok boyutlu bir saldırı altındayız. bu saldırı kalkışma, terör, algı operasyonları, karalama, iftira manipulasyon gibi birçok araç kullanılarak ulusal ve uluslararası platformlarda yürütülmekte ve bizler de bu operasyonlarla nelerin amaçlandığını çok iyi bilmekteyiz. Tam da burada üniversitelerimizle ilgili olarak bir özeleştiri yapmamız kaçınılmaz olmaktadır. Topyekun yapılmakta olan bu mücadelede 181 Türk üniversitesinin daha aktif biçimde uluslararası platformlarda söz söylemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu platformlarda yapılan mücadelenin de en az diğerleri kadar önemli olduğunu biliyor; bu konuda SDÜ’nün üzerine düşen görevleri her düzlemde yaptığını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğini bildirmek isteriz.” dedi.

 “Türkiye Cumhuriyetinin 2023 vizyonuna ulaşması için çok çalışacağınıza, gayret göstereceğinize ve her zaman bayrağınıza, vatanınıza sahip çıkacağınıza gönülden inanıyorum” diyerek gençlere seslenen Çarıkçı, 15 Temmuz şehitlerini anarak konuşmasını sonlandırdı. 

Bir ülkenin en önemli gücünün yetişmiş insan gücü olduğunu söyleyen Isparta Valisi Şehmus Günaydın, “Bu gücün oluşmasındaki en önemli görev üniversitelere düşüyor. Ülkeler fiziki sermayeye sahip olabilir ancak beşeri sermayeye sahip olmayan ülkeler herzaman geride kalacaktır.”dedi.

Konuşmasında 15 Temmuz gecesi Isparta’da yaşananları da anlatan Günaydın, “O gece gençlerimiz ve halkımız, cesaret ve dik duruşlarıyla düşmanı hezimete uğrattı.” diye konuştu.

SDÜ’nün akademik yıl açılışında bulunarak ilk dersi birlikte yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, yeni eğitim öğretim döneminin başarılı çalışmalarla dolu bir yıl olmasını diledi.

15 Temmuz şehitlerini anarak konuşmasına devam eden Kurtulmuş, hain girişimin yaşandığı gece Isparta’dan Ankara’ya gitmek üzere hazırlanan hain çete mensuplarına gögsünü siper ederek mani olan Ispartalıları sevgi ile selamladı. Tarihi, “Çanakkale”, “Sakarya”, “Dumlupınar”, Kurtuluş Savaşı” gibi kahramanlık destanlarıyla dolu olan bir millet olarak 15 Temmuz’u unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını söyledi.

Altı asır boyunca barış içerisinde yaşamış bir medeniyetin çocukları olduğumuzu dile getiren Kurtulmuş, bazı güçlerin sınırları ayırmanın yanında kalpleri ve zihinlerini de ayırmaya çalıştığını söyledi.

I. Dünya Savaşından sonraki savaşlar ve ülkelerin tutumları hakkında bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, son yıllarda Suriye’de yaşanan gelişmelerin ardından dünyanın iki tehditle karşı karşıya kaldığını ifade ederek “Bunlardan ilki küresel göç, diğeri de  küresel terördür. Bu iki sorun “göç” ve “terör” düzensizlik, istikrarsızlığın, işgaller ve askeri müdahalelerin sonucudur.” dedi.

Türkiye’nin üç asırlık modernleşme, 150 yıllık demokrasileşme süreci ile 66 yıllık çok partili hayatı olduğuna değinen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Demokrasi demek köklerimizle, inançlarımızla buluşmak demek. Türkiye geliştikçe demokrasi gelişiyor. Biz büyük, iddialı bir milletiz. Türkiye güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Birliğimizi ve dirliğimizi korumaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Konuşmasının devamında öğrencilere seslenen Kurtulmuş, Ülkemizi daha ileriye taşımak için gençlere önemli sorumluluklar düştüğünü, daha çok çalışmak gerektiğini kaydederek özellikle sosyal bilimler öğrencilerinin “Farklılıkları zenginlik olarak gören bir toplumsal anlayışı”, “Güce değil adalete dayalı bir sistem anlayışı”, “Hukukun üstünlüğüne dayanan bir eşitlik anlayışı”, “Zayıfı, mağduru ve yoksulu gözeten bir iktidar anlayışı” inşa etmek konularında lisansüstü çalışmalar yapmalarını önerdi.

Etkinliğin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı günün anısına Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a hediyeler takdim etti.