BAŞDEĞİRMEN, ISPARTA’NIN SORUNLARINI İŞ DÜNYASI VE BAŞBAKAN’A ANLATTI
 
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Isparta’yı temsilen yaptığı konuşmada Başbakan Yıldırım’a ve Bakanlara Isparta’nın sorunları ve çözüm önerilerini sundu.  Elmaya ton başına 100 dolar teşvik isteyen Başdeğirmen, yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranın % 1’e düşürülmesini talep etti.
 
IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​
 
Şura’ya Isparta’dan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Nuri Selçuk katıldı. ŞUrada Isparta adına ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen konuştu. Başdeğirmen konuşmasında Elma, gül ve kozmetik sektörü ve tarımsal destekler ile ekonomik konularda sorunlar ile çözüm önerilerini anlatarak dosya sundu.
 
 Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.
 
 Başbakan Binali Yıldırım şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı.
  
 Anlatılan sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır" dedi.
 
 Yıldırım, bu konuda beraber çalışılacağını, daha yakın temasta olunacağını belirterek, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını söyledi.
 
 Düzenlemelerin yeterince var olduğunu, asıl meselenin ise uygulamada bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Uygulamaya gelince maalesef taşrada, orada, burada farklı farklı durumlar ortaya çıkıyor ve bundan da sektörümüz, sizler zarar görüyorsunuz. Emin olabilirsiniz ki işimiz bundan sonra takip, daha fazla takip. Sahada ne oluyor, ne bitiyor, yukarıda alınan kararlar sahada hangi oranda uygulama imkanı buluyor. Bunları bütün bakanlarımız tek tek takip edecekler ve gereğini yapacaklardır." diye konuştu.
 
 "GENÇLERİ GELECEĞE HAZIRLAYACAKSINIZ"
 
 Yıldırım, şurada sanayinin daha da geliştirilmesi, yeni OSB'ler yapılması, lojistik merkezler yapılması, birtakım bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gibi taleplerin dile getirildiğini aktararak, "Ben burada lükse yönelik, israfa yönelik hiçbir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, hepsi de ülkeye katma değer sağlayacak, bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız, hiç kimse olamaz." değerlendirmesinde bulundu.
 
 Türkiye'nin mutlak üstünlüğü olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Petrolü yok, doğalgazı yok. Mukayeseli üstünlüğümüz var. Mukayeseli üstünlüğümüz ne? Genç nüfusumuz. Beşeri kaynağımız. Bu bizim birçok ülkede olmayan gücümüz. Bu gücümüzü şimdi kullanma zamanı gelmiştir" dedi.  Yıldırım, bu gücü kullanmak için gençlerin en iyi şekilde eğitimle donatılacağını ifade ederek, "Sizler de bu gençleri alıp önlerini açacaksınız, geleceğe hazırlayacaksınız." diye konuştu.
 
-15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
 
 Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini anımsatarak, şöyle devam etti: "Hepimiz beraber yaşadık, 15 Temmuz gecesi Türkiye için ikinci Kurtuluş Savaşı'dır, ikinci kurtuluş mücadelesidir. Bu mücadeleyi yüzümüzün akıyla milletçe kazanmış olmanın haklı gururunu ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. O gece herkes meydanlardaydı. Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, başkanı, bütün üyeleri, yurdun her köşesinde demokrasinden yana, milli iradeden yana net bir tavır koymak suretiyle darbe girişimine kalkan hainlere en güzel cevabı verdiniz. Hepinize çok teşekkür ederiz."
 
 Şura öncesinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından karşılanan Başbakan Yıldırım, ziyareti anısına TOBB'un bahçesine dikilen çınar ağacının etrafına kürekle toprak attı.
 
Başdeğirmen sorunların çözüm önerilerini şöyle anlattı:
 
 ELMAYA TON BAŞINA 100 DOLAR TEŞVİK VERİLMELİ
 
Sorunlar: “Yaklaşık 800.000 Ton elma üretimi ile Isparta Türkiye elmasının ¼’ünü üretmekte ve bu alanda ülkede fiyat ve pazar belirleyen il durumundadır.Elma ihracatının artmaması ve pazarlama sorunlarının önüne geçilememesi yakın bir zamanda bu sektörde ciddi sorunlara sebebiyet verecektir.
 
Çözümler: Bu sektörde sürekli ihracat desteği olmalı, firmalar ihracatın ekstra maliyet, zaman ve enerji kaybını cazip hale getirecek bir devlet teşvikinin olması gerektiğini düşünmekteyiz. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde özellikle hedef pazar olan, Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Afrika ülkelerinde bu alanda yaptığımız elma ihracatında ülkemize uygulanan ve rakip ülkelerimize uygulanan ekstra maliyetler (vergi vb.) tespit edilerek o ülkedeki rekabet gücümüzü artıracak destekler sağlanmalıdır.  “Mısır (%30), Yemen (%25), Ürdün (%18,8)”
 
Elma ihracatçılarına 2016 yılı için, fiyatların kötü olmasından dolayı, hem motivasyon hem de ihracat desteği olması adına ton başına 100 Dolar teşvik sağlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
 
Tarımsal üretimde ürün desteği modeline geçilmesi, ürün üzerinden destek alan çiftçi hem daha kaliteli hem de daha verimli üretim yapmış olacak böylece hem devletimiz hem de üretim yapan çiftçimiz kazanmış olacaktır.
 
 KOZMETİK SEKTÖRÜ-AKREDİTE KOZMETİK LABORATUVARI ÖNEMLİ
 
Sorun: Kozmetik sektörünün gelişiminin sürdürülebilirliği için bu sektöre hem ülkemizden büyük yatırımcıları hem de yabancı yatırımcıları çekmek gerekmektedir.
 
Gül ve gül ürünlerinde Isparta %65’lik dünya gül yağı üretimi ile dünya markası durumundadır. Bu ürün ihraç edildiği için düzenli analizler yapılmalıdır. Analizler ise yeterli alt yapıya sahip olunmamasından dolayı büyükşehirlerdeki laboratuvarlar ya da yurt dışında yaptırtılmaktadır. Kozmetik sektörün gelişimi için laboratuvar önemli bir adım olacaktır.
 
Çözüm: Isparta’da kozmetik sektörünün gelişimi için yerli firmalar ve yabancı yatırımcılarıilimize çekmemiz gerekmekte. İnsan kaynağı olarak, üniversite, meslek liseleri bölümleri ve sektörde çalışan kişiler önemli katkı sağlayacaktır. Büyük yatırımcıların ilimize çekilebilmesi için düzenlenecek yeni teşvik paketi bölgemizde kozmetik sektörüne önemli katkılar sağlayacak şekilde olmalı ve ilimizin bu alanda yatırım için adres gösterilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Böylece ülkemiz ve ilimiz kozmetik sektöründe canlanma yaşanacak ve hammadde olarak ihraç ettiğimiz gül yağının büyük kısmı ülke içerinde işlenecek ve daha fazla katma değer sağlanacaktır.
 
Akredite Laboratuvarın olmaması firmalarda zaman ve maddi kayıp oluşturmaktadır. İlimizde böyle bir alt yapının olmayışı yerel düzeyde üretim yapan kozmetik üreticilerinin kaliteden yoksun üretim yapmalarına sebebiyet vermektedir. Açılacak akredite laboratuvarın ilk etapta tahmini maliyeti 3 Milyon TL’dir. Ekonomi Bakanlığı’nın doğrudan ya da BAKA üzerinden sağlayacağı destek ile bu laboratuvar Kamu-Özel Sektör ve Üniversite işbirliğinde örnek teşkil edecek şekilde yapılabilecektir. Hem sanayicimiz zorlanmadan analiz yaptıracak hem de yapılan denetimler ile kozmetikçiler ürün analizlerini yaptıracak ve kaliteli ürün ile marka değerimiz korunmuş olacak.
 
YAĞLIK ISPARTA GÜLÜ VE ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEN ALINAN KDV ORANIN % 1’E DÜŞÜRÜLMESİ BU SORUNLARI ORTADAN KALDIRACAKTIR
 
Sorun: Dünya’da gül çiçeği üretimi yapan önemli 2 ülke olup, bunlar Türkiye ve Bulgaristan’dır. Her iki ülkede üretilen gül yağı ve gül konkretleri tamamen Dünya parfüm ve kozmetik sanayisinde işlem görmektedir Ancak Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne girişi ile birlikte bu ürün için almış olduğu destek sayesinde ekim ve dikim alanlarını dünya ihtiyacını karşılayacak seviyede artırmış olması, Çin’in üretim alanlarını genişletmesi gül ve gülyağı üretimimizin geleceği açısından potansiyel bir tehlike olarak durmaktadır.
 
Çözüm: Bu kapsamda, AB’nin Bulgaristan’daki üreticilere sağladığı destek karşısında, Türkiye ve Isparta için çok özel bir yeri olan gül çiçeği üretiminin ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artırılması adına Isparta Yağ Gülünün “Milli Kültür Ürünü” olarak kabul edilerek Tiftik Keçisi (Ankara), İpek Böceği (Bursa) gibi daha fazla desteklenmesini talep etmekteyiz. Pamuk, şeker pancarı ve diğer Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri ürünlerinin KDV oranları %1 üzerinden değerlendirilirken, Gülyağında, gülsuyunda ve diğer gül mamullerinde KDV oranları %18’dir. Kıyasla daha yüksek vergi sebebiyle, Kayıt Dışı Ekonomi ile büyük bir mücadelenin verildiği ülkemizde, yeteri kadar vergi geliri sağlanamamaktadır. Ayrıca KDV oranının yüksek olmasından dolayı merdiven altı üreticiler artış göstermekte, laboratuar denetimleri olmadığı için ürünlerin kalitesi azalmakta, özellikle kozmetik ürünlerde insan sağlığını tehlikeye atan ucuz ve kaçak ürünler ortaya çıkmaktadır. Yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranın % 1’e düşürülmesi bu sorunları ortadan kaldıracakt