Yüksek bedelle fahiş zam yapan ev sahipleri kiraları alamıyor. Değerinin üzerinde fiyatla kiralanan konut ve dükkanlar periyodik olarak getiri sağlayamayabiliyor.

Pandemiden sonra arz sıkıntısının etkisiyle kiralık ev bulmak zorlaştı. Halihazırda kiralanan konutlarda da kontrat yenileme döneminde ev sahipleriyle kiracılar karşı karşıya geldi. Birçok ev sahibi enflasyonun on iki aylık ortalamasına göre belirlenen oranların çok üzerinde artış yaptı..

Gelinen noktada konut piyasasında kira krizi derinleşti. Son aylarda özellikle  kiralanan konutlarda kira tahsilatları yapılamaz duruma geldi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan As Gayrimenkul İşletmecisi Abdullah Aslan şu ifadelere yer verdi;

“Emlak piyasasında arz tarafındaki durgunluk devam ediyor. Son dönemde inşaat maliyetlerindeki artışlar yeni gayrimenkul inşaatında istenen seviyelere ulaştıramıyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle evlenecek çiftler arttı, kiralık dairelerin bulunması bu sebepten dolayı daha da zorlaştı. Bu durum fiyatları daha da artırmaya devam ediyor. Kiralık dairelerde artan fiyatlar, kiraların ödenmeme riskini de beraberinde getiriyor. Geçen yıla göre 3-4 kat artan kira bedelleri nedeniyle daireye istenen yüksek kiralar başlangıçta kiracı tarafından ödenebiliyor ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi.

ADLİYELER DE DAVALAR PATLADI! ŞİKAYETLER HEP AYNI;

En Yüksek Vadeli Mevduat Faiz Oranları Açıklandı En Yüksek Vadeli Mevduat Faiz Oranları Açıklandı

'İLK 3-4 AY DÜZENLİ KİRA ÖDENİYOR DAHA SONRASINDA DEVAM GELMİYOR'

Altın Emlak Müdürü Mustafa Özelmacıklı ise konuya dair şu açıklamalarda bulundu;

'Kiralar afaki bir şekilde artıyor, kiralar arttığı gibi diğer ürünlerde artıyor. Doğal olarak hepsinin altından kalkmakda kolay olmuyor. Maalesef ki bazı ev sahiplerimiz de onun evi bu kadar  ederse benim evim bu kadar eder diyerek kendi aralarında rekabet ortamına giriyorlar,25-30 senelik binalara 3 bin 4 bin kira istiyorlar adamlar bırakın kirayı aidatı bile ödeyemeyenler var. Ev bulamama çaresizliğinden insanlar tutuyor ama kira ödemeye geldiğinde iki tarafda sıkıntı çekiyor. Bizler  Birçok defa ev sahiplerini 'Bu para yüksek. Sorunsuz kiracı bu parayı ödeyemez' diye uyardığım da oldu. Ben gerekirse kira bedelini düşürüyorum ancak mümkünse sorunsuz kiracılara evleri veriyorum. Orta ve dar gelirliler için asgari ücretin üzerindeki her kira bedeli fahiştir. Bodrum kattaki evini 7 bin liraya kiraya verip sorunsuz bir kiracı-ev sahibi ilişkisi beklemek abes. O rakamları kabul eden ya çaresizliğinden kabul ediyordur ya da evi misafirhane gibi kullanacaktır. Ev sahiplerinin biraz insaflı ve mantıklı düşünmeleri gerekir. Son pişmanlık fayda etmez."
KİRAYI DA ÖDEMİYORUM EVDEN DE ÇIKMIYORUM

Avukat Mehmet Kırmızı, evlerini fahiş rakamdan kiraya veren ev sahiplerinin yaşadığı pişmanlığı anlattı. Kırmızı, "Çoğu ev sahibi aslında pişman oldu. Bu aşırı yükseltimden. Yüksek kira geliri elde edeceğim inancı ile 3000 liralık ev bir anda 8000, 9000 liraya çıkardılar. Ev sahibinin belirlediği fiyatı kabul ediyor. Ama zaten kiracı mevcut kiracı 3000 lirayı ödeyemezken biranda 8000 lira ödenmesi bekleniyor. Kiracı da ödemem ne olur. 8000 kabul ederim. Ama geç öderim az öderim benimle uğraşsın diyor." ifadelerini kullandı..