FETÖ firarisi Hilmi Ünal’ın sahibi olduğu Markantalya AVM, TMSF’ye devredildi. AVM’ye yakın zaman içinde kayyum atanacağı öğrenildi
Antalya'nın göbeğinde hizmet veren Markantalya Alışveriş Merkezi, FETÖ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Şirkete kısa süre içerisinde kayyum atanacağı öğrenildi. Markantalya AVM, FETÖ'ye finans sağladığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkartılan Hilmi Ünal'ın başında olduğu Kadıahmetoğulları AŞ'nin elindeydi.

KİRALARDA HACİZ VAR
AVM son olarak mağazalardaki kira gelirleriyle ilgili yapılan düzenlemeyle dikkat çekmişti. Kadıahmetoğulları şirketinin Bank Asya başta olmak üzere çeşitli bankalara olan ve yüz milyonlarca lirayı bulan borcu nedeniyle AVM'deki mağazaların kiraları üzerinde haciz işlemi vardı. Bunun üzerine Kadıahmetoğulları şirketi kira gelirleri üzerindeki haciz işlemininden kurtulmak için son bir manevra yapmıştı.

MANEVRASI DA KURTARMADI
Kadıahmetoğulları şirketi AVM'deki kira hakkını MLC Döner isimli şirkete devretti. Alacağın devri (temlik) işlemi sonrası Kadıahmetoğulları şirketinden kiracılarına gönderilen yazıyla kira ödemelerinin MLC Döner şirketine yapılması istenmişti. MLC Döner'in ticari sicil kayıtlarına bakıldığında da ise şirketin 2014 Ağustos ayında Ünal ailesine devredildiği ortaya çıkmıştı. Antalya'nın en büyük AVM'lerinden olan Markantalya'da 160'ın üzerinde mağaza bulunuyor. AVM'nin toplam aylık kira geliri ise milyon dolarlarla ölçülüyor. Alınan kararla, aylık kiralarını kime ödeyeceklerini bilemez duruma gelen AVM'nin kiracıları da rahat bir nefes aldı.

CMK'NIN 248. MADDESİ
Devir işleminin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 248'inci maddesi gereğince yapıldığı öğrenildi. CMK'nın 248. maddesinde "Kaçak sanığın duruşmaya gelmesini sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına amaçla orantılı olarak mahkeme kararıyla el konulabilir ve gerektiğinde idaresi için kayyum atanır" hükmü yer alıyor. Yeni ceza paketinde firari darbe sanıklarına ilişkin soruşturmada mallarına el koyma, şirketlerine kayyum atama yetkisi CMK'ya taşınmıştı.

FETÖ'NÜN KASASI ADLİYEDE
FETÖ'nün Antalya'daki kasalarından biri olan İsmet Akıl 18 günlük polis sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Antalya'da 15 Temmuz öncesi gözaltı kararı çıkınca kayıplara karışan ve Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonla Beldibi'de bir yakınının evinde yakalanan İsmet Akıl, adli makamlara sevk edildi. İşadamı İsmet Akıl'ın, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediği, sade bir işadamı olduğunu iddia ettiği öğrenildi.

ŞİRKETİNİ OĞLUNA DEVRETTİ
Haziran 2015'te arandığını öğrendiği sırada sabah sporunda olduğu için eşofmanları ile kaçan İsmet Akıl, Rasanet Gençlik Vakfı aracılığı ile FETÖ'ye himmet toplamakla suçlanıyor. İşadamı Akıl, firari durumdayken verdiği vekaletle şirketlerindeki hisselerini oğluna devrederek kendince tedbir almıştı.