ITSO Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Metin Çelik, müteahhitlerin şehir merkezinde yüzde 50’nin altında konut üretmediğini belirterek, dar gelirlinin de daire sahibi olması için cüzi rakamlara arsa üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Çelik, “Aynı TOKİ örneğinde görüldüğü gibi imkanı olmayan dar gelirliler için ucuz konut üretmemiz lazım. Arsa maliyetini çok cüzi fiyatlarda tutmamız lazım ki alıcı vatandaşımız sadece bina maliyetiyle karşı karşıya kalsın. Dolayısıyla ucuz konut üretilsin. Bugün Fatih, Zafer’de bir bölümünün açılması Isparta’mızın 3-4 yıllık ihtiyacını karşılayacaktır. Ama diyelim 6 yıl sonra ne yapacağız? Isparta il nüfusumuz düşmesine rağmen merkez nüfusumuz artıyor. Dolayısıyla konuta talep her zaman olacaktır. Ucuz konut üretmemiz için düşük maliyetli arsalar üretmek gerekir. Isparta merkez 500 bin nüfusu kaldıracak bir altyapıya sahip. Ama maalesef ana caddelerimiz dışındaki kısımlarımız virane, anlaşılamaz durumda” dedi.

Şehirdeki arsa sıkıntısının hat safhaya ulaşması konut fiyatlarının afaki yükselmesi, hem müteahhitleri hem de vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu durumu çözmek için daha önce Çünür bölgesini imara açan Isparta Belediyesi, Deregümü ovasını da içine alan 100 hektarlık alanda 18 uygulaması yapma kararı aldı. Belediye Meclisi’nden de geçen kararın ardından sektör temsilcileri de Isparta’da yaşanan konut sıkıntısıyla ilgili önerilerde bulundu. Sadece Isparta’da değil tüm ülke genelinde arsa üretme zorluğundan dolayı konut fiyatlarının arttığına dikkat çeken ITSO Başkan Yardımcısı ve İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Metin Çelik, müteahhitlerin en büyük sorununun arsa paylarının yüzde 50’yi aşması olarak gösterdi. 

ANTALYA’DA KONUT SEKTÖRÜNÜN UCUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Çelik, “Bütün ülkemizde arsa üretme zorluğundan dolayı konut fiyatları maalesef yüksek. Bugün Antalya’da konut sektörünün ucuz olduğunu düşünmüyorum. Belki Isparta’ya göre pahalı. Antalya’da 100 bin liraya da daire bulabiliyorsunuz, 2 Milyon TL’ye de bulabiliyorsunuz. Isparta’da ortalama fiyatlar 150, 350, belki lükse gidiyorsa 500-600 bin liraya çıkabiliyor. Bugün müteahhit arkadaşlarda merkezde yüzde 50’nin altında maalesef konut üretemiyorlar. Dolayısıyla bayındırlık birim fiyatlarının metrekarede bin lira civarında olduğu bir ortamda, bin lirada karşıya yaptığı zaman metrekaresi ortalama 2 bin lira. 700 lirada vergisiydi, sigortasıydı, para kazanması gerekir. Dolayısıyla konut fiyatlarımız ister istemez yükseliyor. Bu da dar gelirli, tek maaş ve çift maaşlı vatandaşlarımızı ister istemez zorluyor” şeklinde konuştu.

FATİH, ZAFER’DE BİR BÖLÜMÜNÜN AÇILMASI ISPARTA’MIZIN 3-4 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAKTIR

Isparta’da da dar gelirli ailelere yönelik konut üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Metin Çelik, bunun için kent merkezinde düşük maliyetli arsaların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı TOKİ örneğinde görüldüğü gibi imkanı olmayan dar gelirliler için ucuz konut üretmemiz lazım. Arsa maliyetini çok cuzi fiyatlarda tutmamız lazım ki alıcı vatandaşımız sadece bina maliyetiyle karşı karşıya kalsın. Dolayısıyla ucuz konut üretilsin. Bugün Fatih, Zafer’de bir bölümünün açılması Isparta’mızın 3-4 yıllık ihtiyacını karşılayacaktır. Ama diyelim 6 yıl sonra ne yapacağız? Isparta il nüfusumuz düşmesine rağmen merkez nüfusumuz artıyor. Dolayısıyla konuta talep her zaman olacaktır. Ucuz konut üretmemiz için düşük maliyetli arsalar üretmek gerekir. Isparta merkez 500 bin nüfusu kaldıracak bir altyapıya sahip. Ama maalesef ana caddelerimiz dışındaki kısımlarımız virane, anlaşılamaz durumda. 80-100 ortaklı varisten varise kalmış şekilde çözülmesi zor bir durumda. Bunları gerek belediyemizin yaptığı çalışmalarla, gerekse odalarımızın ve belediyemizin olacağı bir birliktelikle çözmemiz gerekir. Bunları çok büyük adalar değil de bin, 2 bin metreye düşmüş şekilde düşünebilirsek müteahhit arkadaşların işi daha kolay olacaktır diye düşünüyorum.”