Isparta Sağlık İl Müdürü Mehmet Karakaya, Organ Nakil Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün arttığını söyledi . Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül bir tehlike altında olan 1 milyara yakın insan yaşadığını kaydeden Karakaya, "Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bu sayının 30 binini ülkemiz yurttaşları oluşturmaktadır. Organ bağışında, ülke çapında büyük bir yetersizlik vardır. Bu nedenle bekleme listeleri zaman içersinde artan bir şekilde uzamaktadır" dedi.
 
Kadavradan organ naklinin yapılabilmesi için beyin ölümü teşhisi olması gerektiğini, canlıdan organ naklinde verici kişinin maddi bir çıkarı olması veya bunu bilen doktorun organ nakli yapmasının suç olduğunu belirten Karakaya, "Organ bağışının artmasını engelleyen en önemli unsur bilgi eksikliğidir. İnsanlar organ bağışının ne olduğunu, nasıl yapıldığını bilmediklerinde konuya yaklaşımları da olumsuz olmaktadır. Ölen bir yakınının organlarını bağışlamayı düşünen bir aile kişinin bedensel bütünlüğünün tamamen bozulacağı endişesini taşımaktadır. Oysaki organ nakli ameliyatının herhangi bir ameliyattan (örneğin mide ameliyatı) hiçbir farkı yoktur. Kişinin vücut bütünlüğüne saygı gösterilmekte ve vücutta sadece dikiş izi bulunmaktadır" diye konuştu.
 
Vatandaşların konunun dini boyutuyla ilgi tereddütleri olduğuna da dikkat çeken Karakaya,"Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Konuyla ilgili bilgi eksikliği giderildikçe vatandaşlarımızın konuya duyarlılığı artmaktadır. Son üç yılda, ilimiz genelinde bin civarında organ bağışı yapılmıştır. Ancak ilimizin nüfusunu göz önünde bulundurduğumuzda bu rakam oldukça azdı" dedi. Karakaya, 18 yaş üstü olup akli dengesi yerinde olan herkesin; Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere ve tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurarak doku ve organ nakli belgesi alabileceklerini sözlerine ekledi.