Ispartalıların tüketim harcamalarında en çok parayı kira ödemelerine harcadığı ortaya çıktı. Bu da Isparta’da kira fiyatlarının ne denli yüksek olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Devlet İstatistik Enstitüsü, 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirdiği Hanehalkı Bütçe Anketlerinin sonuçlarını birleştirerek, İstatistiki Bölge Sınıflaması Düzey 1 bazında dağılımını çıkardı.

İLK SIRADA KİRA, İKİNCİ SIRADA GIDA HARCAMALARI VAR

Buna göre 2003 Hanehalkı Bütçe Anketindeki hanelerin üçte ikisi ile 2016 anketindeki hanelerin tümü birleştirilerek oluşturulan verilerine göre, Türkiye’de aileler harcamalarının yüzde 27,5 ile en büyük kısmını konut ve kira için yapıyorlar. Tüketim harcamalarından ikinci yüksek payı yüzde 26,9’la gıda ve alkolsüz içecekler alıyor. Tüketim harcamalarının yüzde 4,2’sini alkollü içki ve sigara, yüzde 6,5’ini giyim ve ayakkabı, yüzde 6,3’ünü mobilya ev aletleri ve bakım hizmetleri, yüzde 2,3’ünü sağlık, yüzde 9,4’ünü ulaştırma, yüzde 4,4’ünü haberleşme, yüzde 2,3’ünü eğlence ve kültür, yüzde 2,1’ini eğitim, yüzde 4,3’ünü lokanta ve otel, yüzde 3.8’ini ise çeşitli mal ve hizmetler oluşturuyor.

ISPARTALILAR KİRAYA ÇALIŞIYOR

Türkiye’deki gelir dağılımı farklılıkları harcamaların dağılımına da yansıyor. Türkiye’nin en yoksul bölgesi olarak bilinen Güneydoğu’da tüketim harcamalarının yüzde 39’la en büyük bölümünü gıda harcamaları oluştururken, Isparta’da ise kira ve konut harcamalarının aldığı yüzde 31,6’lık payla dikkat çekti. Güneydoğu, toplam tüketim harcamaları içerisinde gıdanın payının, Isparta ise konut ve kiranın payının en yüksek düzeye çıktığı bölgeler oldular. Buna karşılık Isparta yüzde 20 ile gıda için, Güneydoğu ise yüzde 0.7 ile eğitim için en az payı ayıran bölgeler olarak belirlendi.

ISPARTA’DA AYLIK ORTALAMA HARCAMA 1,1 MİLYON TL

2015 yılı harcamaları da 2016 yılı fiyatlarına getirilerek yapılan hesaplamaya göre Türkiye genelindeki aylık ortalama tüketim harcamaları 14 milyar 291 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bu Türkiye’deki yıllık hanehalkı tüketim harcamalarının 171 milyar 498 trilyon lira olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Isparta’daki aylık ortalama tüketim harcamalarının ise yaklaşık 1,1 milyon TL dolayında olduğu belirlendi.