ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yağ gülünün, milli kültür ürünü ilan edilmesi gerektiğini söyledi. 

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, dünyada gül çiçeği üretimi yapan iki ülke olduğunu belirterek, bunlardan birinin Türkiye, diğerinin Bulgaristan olduğunu hatırlattı. Her iki ülkede üretilen gül yağı ve konkretlerinin dünya parfüm ve kozmetik sanayiinde işlem gördüğünü kaydeden Başdeğirmen, "Ancak Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne girişiyle birlikte bu ürün için almış olduğu destek sayesinde ekim ve dikim alanlarını dünya ihtiyacını karşılayacak seviyede artırmış olması, Çin'in üretim alanlarını genişletmesi gül ve gülyağı üretimimizin geleceği açısından potansiyel bir tehlike olarak durmaktadır" dedi

AB'nin Bulgaristan'daki üreticilere sağladığı destek karşısında Türkiye ve Isparta için çok özel bir yeri olan gül çiçeği üretiminin ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artırılması adına yağ gülünün, milli kültür ürünü olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çeken Başdeğirmen, şöyle dedi:

"Yağ gülünün tiftik keçisi ve ipekböceği gibi daha fazla desteklenmesini talep etmekteyiz. Pamuk, şeker pancarı ve diğer Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri ürünlerinin KDV oranları yüzde 1 üzerinden değerlendirilirken, gülyağında, gülsuyunda ve diğer gül mamullerinde KDV oranları yüzde 18'dir. Kıyasla daha yüksek vergi sebebiyle kayıt dışı ekonomi ile büyük bir mücadelenin verildiği ülkemizde, yeteri kadar vergi geliri sağlanamamaktadır. Ayrıca KDV oranının yüksek olmasından dolayı merdiven altı üreticiler artış göstermekte, laboratuvar denetimleri olmadığı için ürünlerin kalitesi azalmakta, özellikle kozmetik ürünlerde insan sağlığını tehlikeye atan ucuz ve kaçak ürünler ortaya çıkmaktadır. Yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranın yüzde 1'e düşürülmesi bu sorunları ortadan kaldıracaktır."