Isparta'da Bir Sokak Satıcısı Görenleri Hayran Bıraktı Isparta'da Bir Sokak Satıcısı Görenleri Hayran Bıraktı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve uygulamaya giren temel gıdada KDV oranının yüzde 8’den 1’e çekilmesi, esnafı memnun etti.  IESOB Başkanı Ahmet Tural, konuya ilişkin değerlendirmesinde indirimin tüm gıda ürünlerinde ve temizlik ürünlerinde de yapılması gerektiğini ifade etti. Başkan Tural “Temel gıda fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından uzun süredir KDV indirimi yapılması yönündeki taleplerimizi siyasilere ve çatı kuruluşumuz TESK’e sürekli aktarıyorduk. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan temel gıdada KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi kararını olumlu buluyoruz.  Ancak, sadece temel gıdada değil tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken düşer” dedi.  
BAŞKAN TURAL’DAN DENETİM VURGUSU
Uygulamaya giren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığının çok iyi denetlenmesi gerektiğini kaydeden Birlik Başkanı Tural “Özellikle büyük AVM’lerde indirimin fiyatlara yansıyıp yansıtılmadığı konusunda sürekli denetimler yapılmalı, vatandaşlarımız da bu konuda bilinçli hareket ederek, fiyat indirmeyen noktaları şikayet etmelidir. Temel gıdada yüzde 7 oranındaki indirim esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır” diye konuştu.  
HAZİNEYE GELİR KAYBI OLMAYACAKTIR
Maliyetler artmaya devam etmediği takdirde KDV indiriminin, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabileceğini ifade eden Başkan Tural “ Perakende satışlardaki yüzde 7 oranındaki KDV indiriminin, Hazineye gelir kaybına neden olmayacağını, tersine vergi gelirlerinde artış olacağını tahmin ediyoruz. Toptan ve perakende satışlardaki KDV oranının eşitlenmesi ile esnafın üzerindeki vergi yükü azalacağı için kayıt dışılık da azalacaktır. Kayıt dışı ekonominin azalmasıyla Hazinenin gelirleri daha da artacaktır” dedi.