Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katıldı. Tören öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş Suriye, Irak, Fırat Kalkanı operasyonu ve Musul operasyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Musul'da, Cerablus'ta ve Fırat Kalkanı operasyonunda Türkiye'nin hep aynı stratejiyi takip ettiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Cerablus halkından oluşan Özgür Suriye Ordusu'na destek verdik. Onlar orayı DEAŞ'tan temizledi. Aynı şekilde diğer yerleri de DEAŞ'tan temizlediler. Ve arkasından oranın halkları geldi kendi memleketlerinde yeniden oturmaya başladı. Bizim baştan beri tezimiz o. Musul'da Musul halkı esas alınan bir operasyon yapılsın. Biz Musul'u DEAŞ'tan temizliyoruz diye DEAŞ'ı çıkarırken onun yerine PYD, YPG gibi bir takım silahlı gruplar yerleştirilmesin. Böylece Musul'un mevcut statüsü değiştirilmesin."

KİMSENİN BİR KARIŞ TOPRAĞINDA DEĞİLİZ

Türkiye'nin temel meselesinin hiçbir şekilde kimsenin bir karış toprağını işgal etmek olmadığını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin temel meselesinin hem Suriye'de, hem de Irak'ta terör örgütlerinin tamamından temizlenmiş özgür bir Suriye ve özgür bir Irak olmasının bizim ana görüşümüz olduğunu söylüyorduk. Bunlaın Amerikalılar tarafından anlaşılıyor olması ve bu düzeyde savunma bakanı tarafından bunların dile getiriliyor olması önemlidir. Böyle düşünmeleri Türkiye'nin hem Suriye hem Irak operasyonunun parçası olarak DEAŞ'le mücadele etmesi yine sayın bakanın 'bütün terör örgütleriyle ortak mücadeleye hazırız' anlamına gelen sözleri var.

Şimdi bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır. Türkiye hem Suriye, hem Irak'ta, Fırat Kalkanı operasyonunda hem Musul operasyonunda sahada ve masada olacaktır."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, daha sonra SDÜ Rektörlüğü'nü ziyaret etti.