ÖNLEM ALINMAZ İSE HEPSİ KURUYACAK: Bir tüp fidan 3 yılda yetişiyor. Millî servet harcanıyor. Ama gördüğünüz üzere toprak ile buluşturmadan kuruttular.

ÖZENSİZCE BIRAKILDI: Ortalama 15 Bin fidanın bir kısmı özensiz şekilde bırakıldı. Fidanlar devrildi. Birbirlerine zarar verdi. 

REZALET: Orman Bölge Müdürlüğü, 'Sedir, Çam, Ardıç ve diğer türlerden oluşan ortalama 15 Bin fidanın yüzde 20’sini' henüz toprakla buluşturmadan kuruttu. Millî servet Gölcük’ün Doğu tarafına öylece bırakıldı. Millî servet ortalama 3 haftadır toprakla buluşmayı bekliyor. Önlem alınmaz ise 1 hafta içinde tamamı kuruyacak.

Büyük para harcanıyor 3 yılda zor yetişiyor

Binbirevler Mahallesi- Milas arasında; BELMAŞ Fabrikası üst taraflarında; çok geniş bir coğrafyada 3 haftadır toprakla buluşturulmayı bekleyen tüp fidanın 1 tanesi ortalama 3 yılda yetişiyor; bunun için önemli finansman kullanılıyor. Ortalama 15 Bin fidanın havzaya çok erken getirilmesi ve adeta kurumaya terk edilmesi Millî servetin heba edilmesine neden oluyor.

15 Bin tüp fidana neden arazözle su verilmedi

Gölcük’ün Doğu Yakası’ndaki kıraç toprakların ağaçlandırılması projesi kapsamında yamaçlara taraça açıldı. Ve havzaya 15 Bin tüp fidan getirildi. Ancak 3 büyük hata var: » 1- Fidanlar, bölgeye erken getirildi; 3 haftadır bekletildiği, su verilmediği için yüzde 20’si kurudu. » 2- Tüp fidanların bir kısmı özensiz bırakıldı. Birbirlerinin üzerine devrildiler. O noktadaki hepsi zarar gördü. » 3- Uzun zamandır beklemesine rağmen tüp fidanlara su verilmedi.

KURUTTULAR
    
Orman Bölge Müdürlüğü, Gölcük’ün Doğu Yakası’na ortalama 15 Bin Sedir, Çam, Alıç, Ardıç ve diğer tür tüp fidan götürdü. Ancak açık havada; uzun süredir bekletilen ve su ihtiyacı giderilmeyen tüp fidanların yüzde 20’lik dilimi daha toprak ile buluşmadan kurudu. 

MİLLÎ SERVET HEBA

Millî servet heba ediliyor. Zira bir tüp fidan ortalama 3 yılda yetişiyor. 1 tüp fidanın yetiştirilmesi için halkın ödediği vergilerden önemli bir finansman kullanılıyor. Ayrıca küresel ısınma ve iklim değişikliği, hava kirliliği, oksijensiz ve orman kaynaklarının hızla tükendiği gezegende yeşil doku ihmal sonucu zarar görüyor. 

GAYE: GÜZEL UYGULAMA: ÇİRKİN

Orman Bölge Müdürlüğü, Binbirevler Mahallesi- Milas arasında (BELMAŞ Fabrikası üst tarafları) Gölcük’ün Doğu Yakası’ndaki kıraç toprakları yeşillendirmek için proje başlattı. 
Bu bağlamda Gölcük Doğu Yakası’ndaki kıraç yükseltilere teraslar açıldı. Ve ardından yeşillendirme hamlesi geldi
Zira anılan bölgede 6 farklı noktaya ortalama Sedir, Çam, Alıç, Ardıç ve diğer türlerden oluşan 15 Bin tüp fidan getirildi.
İşte sorun da bu noktadan sonra başlıyor

İŞTE KANITI: YÜZDE 20’Sİ KURUDU. ÖNLEM ALINMAZ İSE 1 HAFTADA TAMAMI KURUYACAK

3 hafta önce getirilen fidanlar, hâlâ toprakla buluşturulmadı.

Su da verilmediği için fidanlar kurumaya başladı. Sedir türünde yüzde 20’lik bir kuruma var. Çam tüp fidanlarının da yüzde 15’lik dilimi kurudu. Diğer türlerde de kuruma yüzde 20’yi geçiyor. 

Asıl tehlike, su verilmez ya da fidanlar toprakla bir an önce buluşturulmaz ise 1 hafta içinde tamamı kuruyacak. Millî servet heba olacak. 

ÖZENSİZCE BIRAKILDI FİDANLAR BİRBİRİNİN ÜSTÜNE DÜŞTÜ İÇİN ZARAR GÖRDÜ

6 noktaya bırakılan tüp fidanların bir kısmının özensiz bırakıldığı anlaşılıyor. Zira tüp fidanlar, teraslardan birbirinin üzerine düştü. Bu nedenle fidanlar zarar gördü. Millî servetin, emek ve çabanın heba olmaması için Orman Bölge Müdürlüğü’nün bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Başlattığı çok güzel olan gayeyi uygulamada da sürdürmesi gerekiyor.

3 KRİTİK HATA

1- ÇOK ERKEN GETİRİLDİ

    
Gölcük’ün Doğu Yakası’nın ağaçlandırılması için yetiştirilen Sedir, Çam, Alıç, Ardıç ve diğer türlerden oluşan tüp fidanlar çok erken getirildi
Ortalama 3 haftadır anılan havzada; açık alanda; su verilmeden bekletiliyor

2- ÖNEMLİ BİR KISMININ ÖZENSİZ ŞEKİLDE BIRAKILDIĞI ANLAŞILIYOR

Binbirler Mahallesi- Milas arasında; BELMAŞ Fabrikası üst tarafında; Gölcük’ün Doğu Yakası’nda Orman Bölge Müdürlüğü, teraslar açtı. Ağaçlandırma için çalışmalara başladı. Ancak bölgeye getirilen ortalama 15 Bin tüp fidanın önemli bir kısmı itina ile yerlerine konulmadı.

   Açılan teraslarda toprak kayması sonucunda tüp fidanların önemli bir kısmı aşağıya döküldü. Üst üste düşen fidanlar, birbirine zarar verdi.

3- ELBETTEKİ BU 3 HAFTALIK SÜREÇTE FİDANLARA SU VERİLEBİLİRDİ. % 20’LİK KURUMA ENGELLENEBİLİRDİ


Orman Bölge Müdürlüğü, anılan havzaya 14 Bin tüp fidan bıraktı. Ancak fidanlara su verilmesi işini gerçekleştirmedi.
Açık alanda susuz kalan 15 Bin tüp fidanın yüzde 20’lik dilimi kurudu.
Eğer Orman Bölge Müdürlüğü, arazöz aracılığıyla tüp fidanlara su verme işlemi gerçekleştirseydi; yüzde 20’lik kuruma olmazdı. Böylelikle emek, çabaları heba olmazdı. Millî servet zarar görmezdi.     
Öte yandan açık alanda uzun süredir bırakılan tüp fidanların toprakla buluşturulması gerekiyor. 1 hafta daha işlem yapılmaz ise ortalama 15 Bin tüp fidanın tamamı kuruyacak.