Yeni seçim kanunu TBMM’de kabul edildi. Seçim yasasının hazırlık çalışmasında görev alan AK Parti YSK Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel, partisi adına meclis kurulanda bir konuşma yaptı. Muhalefetin yeni seçim sistemi kanunu üzerinden eleştirilerine yanıt verdi.


AK Parti ve MHP'nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı kritik teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yeni düzenleme ile seçim barajı revize edildi. Yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajı bundan sonraki seçimlerde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak. Meclis’te grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
 

Aziz Yıldırım Olağanüstü Kongreye Katılmayacak Aziz Yıldırım Olağanüstü Kongreye Katılmayacak

* MİLLETVEKİLİ ÖZEL PARTİSİ ADINA MECLİSTE KONUŞTU
Seçim kanunun hazırlanmasındaki çalışmalarda yer alan AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel, kanunun TBMM’deki oylaması öncesi bir konuşma yaptı.
Türkiye’deki seçim sistemindeki şeffaflığın dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Milletvekili Özel, muhalefetin eleştirilerine yanıt vererek, “sizin bir tek oyunuza dahi biz sahip çıkarız” diye konuştu.
AK Parti YSK Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Özel, TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Bu seçim yasasını görüştüğümüz bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisimiz örnek bir çalışmaya grupların fazla gergin olmayarak gerçekten uyum içerisinde diğer yasa tekliflerine örnek olacak bir çalışmaya imza attık ve sonucuna geldik. Yasanın ne getirip götürdüğünü gerek bizim konuşmacılarımız gerekse muhalefetin, diğer partilerimizin konuşmacıları hep anlattılar. Yalnız ben bir kaç konunun üstünde şöyle durmak istiyorum. Şimdi konuşmalar esnasında ağızlardan çıkan bazı kelimeler oldu bu yasa teklifiyle ilgili olarak; utanç verici, kara leke, zorbalık, hukuksuzluk, ahlaksız ve buna benzer ifadeler burada ifade edildi. 


Şunu hepimiz kabul edelim ki bu seçim sistemi ve bu yasalarla hepimiz buradayız. Bizi buraya getiren seçim sistemini, siyasi partiler kanununu ve diğer bütün seçim kanunlarını çöpe atmanın bize siyasi kurumlara bir şey getirmediğini burada ifade etmek istiyorum. Bu söylediğiniz cümlelerin hepsini de bakın 2018 seçimlerinde Türkiye'de yapılan seçimlere 8 tane uluslararası kuruluş geldi. 415 tane de bağımsız seçmen gözlemcisi görev aldı. Bunların hiçbirinin raporunda seçimlerin bu dediğiniz anlamda bu ifadeyi kapsayacak bir tek kelime geçmiyor. Ufak tefek eleştirileri var ama genel anlamda seçimlerin eşit, adaletli herkese seçime katılma yeterli dünyada yüzde 85 ile Türkiye birinci neredeyse, yüzde 50 gibi bir yurtdışı oylarda, biz iktidara geldiğimizde yüzde 10 yurtdışında oy kullanılırken 2010 da ki düzenlemelerden sonra yurtdışına seçilme hakkı tanıdık, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bile yüzde 50 oranında oy katılıma bir seçim sistemine talibiz. 
Dünyada örnek gösterilen bir seçim sistemimiz ve mevzuatına sahipken ve Türkiye'nin en başta güzel işlerin başında seçim işi gelirken buna şaibe düşürecek, buna birtakım şüpheler uyandıracak, konuşmalar yapılması önce kendi siyasetin meşruiyeti olarak sorunlu olur diyorum. 


“SEÇİMDEKİ ŞEFFAFLIK DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK”
Burada hepimiz bu yaslarla buradayız. Ondan dolayı bu dediklerimizi bir düzeltirsek, tahsis edersek çok daha seçim hukukuna hizmet etmiş oluruz diye düşünüyorum. 
Hepimizin amacı, bütün siyasi partilerin amacı çalışıyoruz ediyoruz sandıkta seçimden çıkmak değil mi? Sandığa atılan oyun hangi partiye atıldıysa o parti adına çıkması ve o partinin hanesine yazılmasını istiyoruz. Hepimizin talebi bu. 
Bakın, o kadar şeffaf bir seçim sistemine 2010 yılında yapılan düzenlemeyle kavuştuk. Bütün siyasi parti temsilcileri seçime katılanların hepsi YSK’daki sistem üzerinden bütün verilerine anlık olarak ulaşabiliyor. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Sandık kurullarımızda siyasi temsilcilerimiz var mı var. İlçe seçim kurullarında temsilcilerimiz var mı var, il seçim kurullarında temsilcilerimiz var mı var, yüksek seçim kurullarında buradaki bütün siyasi partilerin temsilcileri orada görev yapıyor.


“SİZİN BİR TEK OYUNUZA DAHİ BİZ SAHİP ÇIKARIZ”
Şimdi bunların gözü önüne cereyan eden bir seçim sisteminde, seçim mevzuatında bu biraz önce dediğiniz hile, hurda, yok kedi girdi yok şu girdi yok bu girdi hiçbir geçerliliği yok. Hiçbir elle tutulan bir tarafı yok onun için bunlardan vazgeçin sizin sandığa atılan bir tek oyunuza da biz sahip çıkarız, hiç kimsenin oyunda gözümüz yok öyle seçim mühendisliği ile siyaset mühendisliği ile seçim almak gibi bir derdimiz yok. Bu yasa tamamen bakın bütün siyasi, HDP'nin temsilcisi de burada sahada görmüş olduğunuz uygulamaların biraz problemleri çözmek amacıyla bunu getirdik, seçim mevzuatına hizmet etsin diye bunu getirdik. 
Kesinlikle bir hesabi davranışımız yok. Milleti, biz 15 seçimdir biz sandıktan çıkıyoruz millet bizi gönderirse gönderir ona sizin buradaki iradeniz karar verecek değil ki. El birliğiyle eşit adil bir seçim sistemiyle seçimlere gideceğiz. 


**MUHALEFE, MUHALEFETİN SLOGANI İLE YANIT VERDİ
“SİZ HİÇ MERAK ETMEYİN, 2023 SEÇİMLERİNDE GELİYOR GELMEKTE OLAN” 

Bütün seçimlerde gidiyorsunuz, gidiyorsunuz diyorsunuz. Bunu her seçim öncesi dile getiriyorsunuz ama biz buraya hep geliyoruz, hep geliyoruz. Gelmekte olan geliyor yine, 2023 seçimlerinde. Ondan dolayı siz ne kadar bu yasaya her ne kadar içinizden ‘evet’ deseniz de içinizden oylarınızda bunu demeyeceğinizi biliyoruz ama ben bir kez daha gelin bu seçim mevzuatına ‘evet’ deyin. Çünkü mevzuattan bu düzenlemelerde siz de memnunsunuz CHP de memnun, hepimiz memnunuz. Ortak bir düzenleme yaptığımız kanaatindeyiz. Oylarınızla da bunu destekleyin diyorum. Bu yasamızın mevzuatımıza hayırlı olmasını diliyorum.”