‘O BÖLGEDEKİ ECZACILAR KENDİ KADERİYLE BAŞ BAŞA’

Isparta Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesiyle birlikte Devlet Hastanesi ile Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, mevcut binalarına kilit vuracak.
Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, Şehir Hastanesi etrafında ticari alan sıkıntısı bulunduğunu belirterek, hastaneler bölgesindeki 40 eczanenin şuanda kendi kaderiyle baş başa olduğunu ileri sürdü.
 
Şehir Hastanesi’nin arka tarafından 73 dönümlük ticari alan olduğunu, buranın bir kısmına yurt yapıldığını ifade eden Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “Orası hastanenin gerek ana girişine gerekse arka tarafında olan acil girişine kuş uçuşu 250 metre. Yoldan giderseniz 900 metrelik bir uzaklık var. Bir hasta 900 metre yürüyüp oradaki bir eczaneden ilacını almaya gidemez. Oraya yapılacak dükkanların eczanelerle bir bağlantısı yok.  Orada 4 bin 500 öğrenci olacaksa 1-2 tane eczane olursa olur. Bildiğim akdarıyla hastanede 117 poliklinik olacak. Günlük yaklaşık 10 bin reçete yazılacak. Bunlar çok büyük rakamlar. Isparta Devlet Hastanesi, Doğumevi yukarıdan kalkacak. Gülkent binası da belki kapatılacak. Bu durumda 10 bin reçete nereye gidecek? Bazı şeyler duyuyoruz; hastanenin karşısında işyerleri var. Bazı kişiler tarafından oralar alınmış. Dükkanlar yapılacağını duyuyoruz” dedi.
 
YILLARDIR HİZMET VERENLERİN HAKKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
 
Meslektaşlarıyla bu durumu konuştuğunu belirten Garğın, “Karşıdaki fabrikaların olduğu yer çok kimsenin aklına yatmıyor. Ama bir tarafta da şöyle bir gerçek var, Isparta Devlet Hastanesi ve Doğumevi etrafında 40 eczane var. Doğu’dan ve başka bölgelerden Isparta’yı takip edenler oluyor. Başka meslektaşlarımız da buraya gelmek istiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşı her yerde eczane açabilir ama 40 meslektaşım adına bunu söylemek istiyorum; yıllardır buraya hizmet vermişler eczacıların haklarının olduğunu düşünüyorum. Şuanda herkes kendi kaderiyle baş başa. Şuanda bir özel hastane şehir merkezinin dışına taşınıyor. Orada yeni alanlar çıkacak. Bir serbest piyasa ekonomisi var. Bir sistem oluşturulacak. Belki belli yaşın üzerindeki meslektaşlarımız yeter diyecek ve bırakacak. Çalışmak isteyenler de yer bulacaklar” diye konuştu.
 
Isparta Şehir Hastanesi’nde inşaat tüm hızıyla devam ediyor. Hastane 1 Ocak 2017 tarihine yetiştirilmeye çalışılırken, etrafında olacak ticari alanlarla ilgili düzenlemeler yapılıyor. Isparta Devlet Hastanesi ile Kadın, Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin Şehir Hastanesi’ne taşınacak olması nedeniyle bu bölgedeki eczacılar ise kara kara düşünmeye başladı. Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, katıldığı televizyon programı Ne Var Ne Yok’ta mevcut hastaneler bölgesinde 40 eczane olduğunu belirterek, bunların şuanda kendi kaderleriyle baş başa olduklarını ileri sürdü.
  
Şehir Hastanesi’nin yapıldığı ada içerisinde eczane olmasının yasa gereği mümkün olmadığını ifade eden Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “Sağlık Bakanlığı’nın projesi gereği ve başka illerde de örnekleri var, o ada içerisinde bir eczane yeri olamıyor. 3 bloklu yapı var oranın etrafında yasa gereği eczane bulunmayacak. Bu hastane ihale edilirken ilgili firmaya ticari alan anlamında devlet tarafından taahhütte bulunulmuş. O da arka tarafına düşüyor ve orası da 73 dönümlük bir yer. Geçen yıl İrfan bey ile oraya ne yapılacak diye konuşmuştuk.  Oraya yurt yapılıyor. Orası hastanenin gerek ana girişine gerekse arka tarafında olan acil girişine kuş uçuşu 250 metre. Yoldan giderseniz 900 metrelik bir uzaklık var. Bir hasta 900 metre yürüyüp oradaki bir eczaneden ilacını almaya gidemez. Oraya yapılacak dükkanların eczanelerle bir bağlantısı yok.  Orada 4 bin 500 öğrenci olacaksa 1-2 tane eczane olursa olur.
 
117 POLİKLİNİK OLACAK VE 10 BİN REÇETE YAZILACAK
 
Bildiğim akdarıyla hastanede 117 poliklinik olacak. Günlük yaklaşık 10 bin reçete yazılacak. Bunlar çok büyük rakamlar. Isparta Devlet Hastanesi, Doğumevi yukarıdan kalkacak. Gülkent binası da belki kapatılacak. Bu durumda 10 bin reçete nereye gidecek? Bazı şeyler duyuyoruz; hastanenin karşısında işyerleri var. Bazı kişiler tarafından oralar alınmış. Dükkanlar yapılacağını duyuyoruz. Her ne olursa olsun Isparta’nın şehir merkezine gidip oraya ilaç almasını bekleyemezsiniz. Örneğin Gülistan Mahallesi’nde oturuyorsunuz. Hastaneye geldiniz, muayene oldunuz. Öteki taraftan aracınızla dolaşıp yukarı gidemezsiniz. Konya-Isparta yolu. Oradan insanlar karşı tarafa atlayıp, ilacı temin edip tekrar aracına, otobüse binebilir mi? bunlar da ciddi soru işareti. Oradaki trafik düzenlemesi benim konum değil ama nasıl olacak? Şuan bile orası çok sıkışıyor. “
 
İL DIŞINDAN ISPARTA’YI TAKİP EDENLER VAR
 
Meslektaşlarıyla karşı taraftaki fabrika alanlarıyla ilgili konuştuklarını anlatan Garğın, şunları söyledi: “Karşıdaki fabrikaların olduğu yer çok kimsenin aklına yatmıyor. Ama bir tarafta da şöyle bir gerçek var, Isparta Devlet Hastanesi ve Doğumevi etrafında 40 eczane var. Bu eczaneler nereye gidecek? Artık mevcut yerde eczane yoğunluğu olmayacağı görülüyor. Dışarıdan Isparta’yı takip eden meslektaşlarımız var. Doğu’dan ve başka bölgelerden takip edenler oluyor. Isparta en rahat yaşanabilir kentlerden birisi. Güvenlik problemi yok, sağlık ve eğitim anlamında önde bir şehir. Başka meslektaşlarımız da buraya gelmek istiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşı her yerde eczane açabilir ama 50 meslektaşım adına bunu söylemek istiyorum; yıllardır buraya hizmet vermişler eczacıların haklarının olduğunu düşünüyorum.
 
BELKİ BELLİ YAŞIN ÜZERİNDEKİ MESLEKTAŞLARIMIZ YETER DİYECEK VE BIRAKACAK
 
Şuanda herkes kendi kaderiyle baş başa. Şuanda bir özel hastane şehir merkezinin dışına taşınıyor. Orada yeni alanlar çıkacak. Bir serbest piyasa ekonomisi var. Bir sistem oluşturulacak. Belki belli yaşın üzerindeki meslektaşlarımız yeter diyecek ve bırakacak. Çalışmak isteyenler de yer bulacaklar.”