ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 9'uncu Ticaret ve Sanayi Şurası'nda yaptığı sunumda, elmada ton başına 100 dolar ihracat teşviki verilmesini istedi.
 
TOBB tarafından her yıl düzenlenen Ticaret ve Sanayi Şurası'nın 9'uncusu Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirildi.
Şuraya ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Nuri Selçuk ile Yalvaç TSO temsilcileri de katıldı. Her kente 3'er dakikalık sunum hakkı verilen şurada Isparta'yı ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen temsil etti.
Isparta için hazırlanan ortak sorun ve çözüm önerileri raporunu anlatan Başdeğirmen, elma ve gülle ilgili sorunları ve çözüm önerilerine değindi.
 
Yaklaşık 800 bin ton elma üretimiyle Isparta'nın Türkiye üretiminin 4'te 1'ini gerçekleştirdiğini söyleyen Başdeğirmen, bu alanda ülkede fiyat ve pazar belirleyen il durumunda olduğuna işaret etti.
Elma ihracatının artmaması ve pazarlama sorunlarının önüne geçilememesinin yakın zamanda bu sektörde ciddi sorunlara sebebiyet vereceğine dikkati çeken Başdeğirmen, sunumunda şu ifadelere yer verdi:
 
"Bu sektörde sürekli ihracat desteği olmalı, ihracatın ekstra maliyet, zaman ve enerji kaybını cazip hale getirecek bir devlet teşvikinin olması gerektiğini düşünmekteyiz. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde özellikle hedef pazar olan Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Afrika ülkelerinde bu alanda yaptığımız elma ihracatında ülkemize uygulanan ve rakip ülkeler uygulanan ekstra maliyetler tespit edilerek o ülkedeki rekabet gücümüzü artıracak destekler sağlanmalıdır. Elma ihracatçılarına 2016 yılı için, fiyatların kötü olmasından dolayı, hem motivasyon hem de ihracat desteği olması adına ton başına 100 dolar teşvik sağlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Tarımsal üretimde ürün desteği modeline geçilmesi, ürün üzerinden destek alan çiftçi hem daha kaliteli hem de daha verimli üretim yapmış olacak böylece hem devletimiz hem de üretim yapan çiftçimiz kazanmış olacaktır."